Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keyboard qwerty
Teknologi - Computere

Hvorfor ser tastaturet ud som det gør?

Hvorfor står bogstaverne ikke i alfabetisk orden på tastaturet?

Det tastatur, vi i dag bruger til pc’en, blev oprindeligt udviklet til skrivemaskinen. Da de første mekaniske skrivemaskiner kom frem i USA i 1860’erne, var bogstaverne placeret i alfabetiskrækkefølge. Men med dette system filtrede typearmene sig ofte ind i hinanden og sad fast, når man forsøgte at skrive hurtigt.

Våbenfabrikant sikrede QWERTYs succes

De mange sammenstød i maskineriet fik den amerikanske avisredaktør Christopher Latham Sholes til at flytte rundt på tasterne, så de hyppigst forekommende bogstavpar ikke længere sad ved siden af hinanden.

Resultatet blev QWERTY-tastaturet, som er opkaldt efter rækkefølgen af de seks første taster i øverste bogstavrække på tastaturet. I 1874 solgte Sholes sin nyudviklede skrivemaskine til våbenfabrikken Remington, som satte maskinen i masseproduktion og dermed sikrede udbredelsen af QWERTY-tastaturet.

Ikke den mest effektive kombination

Med dette system kunne man skrive hurtigere og mere effektivt end med det gamle system med tasterne i alfabetisk rækkefølge. QWERTY-tastaturet har hængt fast lige siden, selv om det ikke er oplagt til moderne tastaturer. Der findes faktisk bedre alternativer, blandt andet Dvorak-tastaturet, der blev udviklet af amerikaneren August Dvorak i 1933. På dette tastaturlayout er de hyppigst anvendte bogstaver placeret på midterlinjen med vokalerne til venstre og konsonanterne til højre.

Kinesisk tastatur med skrifttegn

De fleste kinesiske tastaturer ligner vores, dog er der også skrifttegn på de enkelte taster. Kineserne bruger nemlig pinyin, en slags lydskrift: De skriver de lyde, ordet består af, hvorefter computeren gætter med og foreslår nogle få af de mange tusinde skrifttegn. Vha. tal kan man vælge blandt computerens forslag og derved skrive ret hurtigt.

Læs også:

Computere

Ny rekord: Så hurtigt bliver fremtidens internet

2 minutter
Computere

Ny verdensrekord: Primtal er 232,5 km langt

2 minutter
Computere

Hele kloden får hurtigt internet fra rummet

8 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul