Shutterstock
Forbundskanslerinde Angela Merkel

Sådan aflytter agenter internettets datastrøm

Lysglimt suser afsted under havet i en ustandselig strøm, der fragter internetsignaler Jorden rundt. Se her, hvordan verdens efterretningstjenester kan tappe glimtene og monitorere alt - og gør det!

Danmark er havnet i fedtefadet efter et internationalt mediesamarbejde afslørede en intern rapport fra det danske Forsvarets Efterretningstjeneste.

Rapporten er en intern redegørelse, der viser, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA fra 2012-14 brugte danske internetkabler til at spionere på bl.a. svenske, norske, franske og tyske embedsfolk og toppolitikere - herunder Angela Merkel.

Men hvordan lader det sig overhovedet gøre, at NSA følger med i Merkels sms’er, opkald og chatbeskeder?

Efterretningstjenester kopierer datastrøm

Verdens informationsstrøm passerer mellem lande via et netværk af optiske fiberkabler, der typisk løber under havet med en landfast forankring i begge ender.

Bestanddele i et internetkabel
© Oona Räisänen / Wikimedia Commons

Et internetkabel består af:

Et overfladelag af plastik

Mylar-tape, der modvirker stræk og vrid

Beskyttende stålwirer

Aluminiumskappe, der holder vand ude

Polykarbonat, der som panserglas beskytter de inderste kabler

Strømførende kobberrør, der forstærker signalerne

Petroleumsgelé, der holder de optiske kabler på plads

Inderst ligger de tynde optiske fibre, der sender signaler afsted som lysglimt

Lysbølger, der rejser langs de optiske fibre, kan både tappes mens signalet er undervejs, men det er lettere at gøre, når signalet når ind på land.

Små aflytningsanordninger bliver placeret på blotlagte fibre og afbøjer lyssignalet for at kopiere det som binær data – uden at forstyrre internettrafikken.

Kort over internetkabler ind og ud af Danmark.

Danmark er et knudepunkt for internetkabler mellem fx Sverige, Norge, Holland og Tyskland.

© Submarine Cable Map

Forklaring: Sådan lytter efterretningstjenesterne med

Kommunikation sendt over internettet rejser gennem store undersøiske kabler ind og ud af Danmark.

På hemmelige steder er Forsvarets Efterretningstjeneste i stand til at opsnappe både indhold og såkaldt metadata – fx modtager, position, tidspunkt for de beskeder, der bliver sendt.

Al opfanget data bliver sendt til et datacenter på Amager, hvor den bliver gemt. Indholdet gemmes i dage, mens metadata gemmes i længere tid.

Med et computerprogram kaldet Xkeyscore – en slags efterretningsverdenens Google – udviklet af NSA kan analytikere ud fra fx en mailadresse eller et website gennemsøge kommunikationsstrømmen for værdifulde efterretninger.

Overvågningen er i udgangspunktet lovlig, når enkelte personer eller netværk overvåges som led i antiterrorindsatsen. Men hver enkelt borgers aktivitet gennem kablet kan i princippet aflyttes ned til mindste detalje.

Siden whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer har NSAs praksis været offentligt kendt, ligesom han dengang hævdede, at NSA overvågede Angela Merkel.

VIDEO: Snowden forklarer, hvordan Xkeyscore virker

Video

I øjeblikket er det uvist, om danske Forsvarets Efterretningstjeneste kendte til spionagen, eller NSA har udnyttet samarbejdet i hemmelighed.