Sunway TaihuLight

Japan vil bygge verdens hurtigste supercomputer

Kina har sat sig tungt på toppen af listen over verdens hurtigste computere, men nu vil japanerne trumfe igennem på regnekraft med den hurtigste computer mennesket nogensinde har skabt.

6. december 2016 af Jakob Priess

130 billiarder udregninger hvert eneste sekund.

Så vild bliver verdens hurtigste supercomputer, når Japan efter planen er færdig med at konstruere "AI Bridging Cloud Infrastructure", ABCI, i 2017.

Den absurde hastighed på 130 petaflops, som de 130 billiarder udregninger per sekund kaldes, vil samtidig rigeligt udmanøvrere Kinas "Sunway TaihuLight" og de hidtil rekordsættende 93 petaflop.

Kina skal ned med datanakken

Japan har i dag "blot" fjerdeflest supercomputere i verden - overgået af USA, Kina og Tyskland - og særligt det faktum, at Kina sidder på verdens to hurtigst computere, har gjort ondt på den japanske selvforståelse.

Premierminister Shinzo Abe har derfor appelleret til erhvervslivet og politikerne om at arbejde sammen for igen at erobre pladsen som klodens teknologiske spydspids, og ABCI er første store skud i den bøsse.

"Så vidt vi ved, er der intet i verden, der er lige så hurtigt," siger Satoshi Sekiguchi fra Japans ?National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, hvor den 1,2 milliarder kroner dyre regnemaskine skal stå.

Japanerne vil vinde AI-kapløbet

ABCI vil blive stillet til rådighed for japanske virksomheder, som i dag må søge mod udlandet for at opnå tilstrækkelig regnekraft til databehandling, og målet er en markant styrkelse af den japanske teknologiske sektor.

Særligt skal "AI Bridging Cloud Infrastructure", som navnet antyder, give Japan et tigerspring fremad inden for arbejdet med og forskning i kunstig intelligens.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.