virtual reality exo

Virtual reality hjælper lammede til at gå for første gang i årevis

Ved at gå rundt i et kunstigt virtual reality-univers har otte lamme menneske genvundet kontrollen over deres krop. Ændringerne er så store, at deres diagnose har ændret sig.

15. august 2016 af Karine Kirkebæk

Fem af forsøgspersonerne har været bundet til en kørestol i mindst fem år pga. en rygmarvsskade. To har været lamme i mere end et årti.

Men efter at have trænet med virtual reality-briller i et år, har alle otte forsøgspersoner oplevet følelser i deres ben, og fire af dem har også genvundet muskelkontrol i benene. Faktisk så meget, at de fires diagnoser har ændret sig fra fuldstændig lammelse til delvis lammelse.

LÆS MERE OM VIRTUAL REALITY HER

Lamme genvinder kontrol

Bag forsøget står et forskerhold fra Duke University i USA. De har brugt et virtual reality-system, som forbinder hjernen med benene. Det skriver New Scientist.

I to timer om ugen har forsøgspersoner iført virtual reality-briller kontrolleret en avatars bevægelser i et kunstigt univers.

Billeder fra virtual reality-træningen. Foto: AASDAP

Når de blev bedt om at forestille sig at gå rundt i den kunstige verden, genskabte de forståelsen af at bevæge deres ben i hjernen.

10 år uden bevægelse

Senere i træningsprogrammet fik forsøgspersonerne påspændt exoskelletter og en form for seletøj, som kan teste deres kontrol, holdning, balance og evne til at bruge deres ben og arme.

Efter 13 måneders træning var en kvinde, som havde været lammet i mere end ti år, i stand til at bevæge sine ben af egen kraft, mens hendes kropsvægt var understøttet af et seletøj.

Forskerne bag forsøget har planer om at afprøve metoden på mennesker, som er blevet skadet for nyligt, for at se om hurtig behandling kan give endnu bedre resultater.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.