Bitcoin

Den digitale valuta bitcoin er sikret af en avanceret teknologi kaldet blockchain.

© KEN IKEDA MADSEN

Digital kæde holder hackere ude

Bitcoin er blevet gangbar mønt. Hemmeligheden bag den digitale valutas store succes er et avanceret system, som sikrer transaktioner mod hackere.

6. april 2018 af Lasse Skytt

Bag den nemme og hurtige overførsel af bitcoins ligger det komplekse, krypterede system blockchain. 

Teknologien samler transaktioner i blokke, der sættes i forlængelse af hinanden og danner en kæde, som hackere ikke kan bryde.

En overførsel af bitcoins tager cirka ti minutter og forløber sådan her:

1. Bitcoinbørs 

Lasse vil overføre en bitcoin til Nadia. Først må han logge på en bitcoinbørs på nettet, hvor han kan købe den digitale valuta med et kreditkort.

2. Digital pung

De indkøbte bitcoins ligger i Lasses digitale pung på nettet – en konto uden bank. Lasse kan få adgang til valutaen via sin computer eller smartphone.

3. Adresser

Pungen skaber adresser af lange koder, der svarer til kontonumre, andre bitcoinbrugere kan overføre til. Hver adresse kan kun bruges én gang.

4. Anmodning om overførsel

Er du vild med teknologi, så læs mere i Illustreret Videnskab.

Nadia giver en adresse til Lasse – kun Lasse og Nadia ved, at adressen tilhører Nadia.

Lasse sender en bitcoin afsted.

5. Privat nøgle

I Lasses pung dannes en nøgle, som er et digitalt fingeraftryk, der underskriver aftalen.

Samtidig sendes en offentlig kode, som alle brugere kan se.

6.Offentlig nøgle

Andre brugere verificerer, at overførslen kommer fra en legitim kilde, ud fra koden. Kun koden kan ses – ikke Lasse, Nadia og beløbet.

7. Minedrift

Systemet skaber et meget langt, unikt og vilkårligt tal, som computere graver frem for at gennemføre overførslen. En bærbar ville være mio. af år om at gætte tallet.

8. Udbetaling

Den, der finder tallet, bliver betalt med nye bitcoins og skal håndtere overførsler, som venter på at blive registreret – heriblandt Lasses overførsel.

9. Blockchain

Vinderen samler informationer om de nye bitcoins og de ventende, godkendte transaktioner i en elektronisk pakke kaldet en blok. Blokken sættes ind i én lang kæde af blokke – en såkaldt blockchain.

Blockchainen er en enorm digital fil, som rummer informationer om samtlige overførsler af bitcoins nogensinde. Alle bitcoinbrugere har en kopi af filen på deres computer, og filen bliver konstant opdateret, så alle har data om de seneste overførsler.

Det gør transaktionskæden nærmest umulig at hacke: Uregelmæssigheder i kæden vil hurtigt blive opdaget og rettet, så en hacker skulle ændre i filen på samtlige computere i bitcoin-netværket, hvilket i praksis er umuligt.

Du kan læse meget mere om Bitcoins og andre kryptovalutaer i Illustreret Videnskab nr. 6 – og bl.a. finde ud af, hvordan de digitale valutaer kan omvælte hele klodens økonomi.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.