Shutterstock

Din hånds blodårer er dit nye fingeraftryk

Et infrarødt billede af din hånd kan identificere dig med 99,8 procents sikkerhed.

Mønsteret af blodårer på din håndryg er lige så unikt som dit fingeraftryk og kan derfor bruges som en sikker måde at identificere dig på.

Nu har forskere fra University of New South Wales i Australien udviklet teknikken til at gøre det. Med et infrarødt kamera tager forskerne et detaljeret billede af blodårerne, som en computer udstyret med kunstig intelligens kan genkende.

Et infrarødt kamera kan skelne mellem blodårer og det omgivende væv. Mønsteret af blodårer er forskelligt fra person til person (indsat).

© Syed W. Shah et al./IET Biometrics

Forskerne testede teknikken i et forsøg, hvor de tog 500 billeder af hænderne på 35 forsøgspersoner. Derefter fodrede de computeren med billederne, så den lærte sig mønstrene hos hver enkelt person.

Efterfølgende kunne den identificere et nyt billede af en forsøgspersons hånd med 99,8 procents sikkerhed.

Kan forhindre ID-snyd

Den nye teknik kan blive et godt supplement til andre identificeringsmetoder som fx fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse.

Fingeraftryksskannere kan narres, ved at man kopierer et aftryk fra en glat overflade og præsenterer det som sit eget. På samme måde kan ansigtsskannere snydes, ved at man viser et foto, og de har desuden den svaghed, at de virker dårligt over for nogle hudfarver.

De ulemper er blodåreskanneren fri for. Ifølge de australske forskere vil den nemt kunne indbygges i en mobiltelefon, ligesom den også kan bruges i overvågningskameraer.