Din mobil kæmper i kulden - sådan holder du den opladet

Skærmen går i sort, og du skal konstant finde en oplader. Frostgrader sløver og forsinker de kemiske reaktioner i dit batteri og risikerer at ødelægge det. Men forskerne har flere gode råd til, hvordan du bedst får det følsomme apparat igennem årets koldeste måneder.

Et enkelt klik til næste nummer på din playliste. Det var det eneste, der skulle til, før lyset på mobilskærmen foran dig forsvandt og blev til et livløst mørke.

Og det er der en god grund til. Kulden gør det ganske enkelt sværere at holde din mobil opladet, når du er på farten.

©

Hjælp dit batteri i kulden

Oplad din mobil lynhurtigt, når du er på farten. Med denne funktionelle powerbank får du lige nu:

  • Quick charge 3.0-teknologi, der oplader din mobil op til 80% hurtigere end normale adaptorer.
  • Indikator der viser, hvor meget strøm, du har tilbage.
  • Fuld digital adgang til app og website med et kæmpe arkiv af artikler.

- Alt sammen for kun 69 kroner

Derfor taber din mobil strøm i frostgraderne

Årsagen til strømsvigtet skal findes i det genopladelige lithium-ion-batteri, der sidder i din mobil og også genererer strøm i alt fra Mars-rovere til droner og el-biler. Faktisk de fleste bærbare enheder.

Få en powerbank, der oplader din telefon op til 80 procent hurtigere end andre!

Batteriet fungerer ved hjælp af kemiske reaktioner, hvor lithium-ioner bevæger sig fra batteriets minuspol, anoden, til batteriets pluspol, katoden.

Mellem de to poler sidder en særlig væske, en såkaldt elektrolyt, som lithium-ionerne frit kan passere for at komme over til pluspolen.

Kulde sløver de kemiske reaktioner

Vandrende elektroner skaber strøm

Når du tænder din telefon, opstår en spændingsforskel i batteriet. I den såkaldte redoxproces vandrer litium-ioner (grå kugler) fra batteriets minuspol, kaldet anoden, til pluspolen, katoden. Elektronerne (blå kugler) vil gerne følge efter, men kan ikke bevæge sig igennem væsken, elektrolytten, i batteriets midte. Den eneste vej hen til katoden er via det kredsløb, batteriet er koblet til, fx en telefon, som derved får strøm.

1

Kulde sløver processerne

I frostvejr sænker kulden hyppigheden af redoxprocesserne, så mindre strøm flyder ud i telefonen. I nogle tilfælde kan strømtilførslen blive så lav, at telefonen registrerer batteriet som dødt. Også ved opladning i kolde temperaturer går reaktionerne langsommere.

2
© Henrik Dalhoff

Lithium-elektronerne derimod kan ikke passere væskevæggen, selvom de gerne vil følge med. Elektronernes eneste vej til pluspolen er derfor gennem det kredsløb, batteriet er koblet til - fx din smartphone.

Og på den måde skaber bevægelsen strøm.

Undgå, at dit batteri går dødt på farten - Få en powerbank lige nu!

Men frostgrader og kulde sænker hele den kemiske proces og får både lithium-ioner og elektroner til at bevæge sig langsommere.

I visse tilfælde kan kulden sænke hyppigheden af de vandrende ioner og elektroner så meget, at din smartphone registrerer batteriet som helt dødt.

Med sine 97 år blev John B. Goodenough den ældste nobelprismodtager nogensinde, da han i efteråret 2019 modtog nobelprisen i kemi for opfindelsen af lithium-ion-batteriet.

© University of Texas at Austin

Pas på med opladningen

Selvom kulden bremser de kemiske reaktioner, betyder det ikke, at batteriet har taget skade.

Langt fra en stikkontakt? Få en transportabel oplader til kun 69 kr!

Ifølge forskere skal du dog stadig passe på med at sætte den kolde telefon direkte til opladning og i stedet vente, til telefonen rammer en normaltemperatur.

Ellers risikerer du, at skabe såkaldte lithium-krystaller inde i dit batteri og i sidste ende kortslutte det.

Lithium er et ekstremt reaktivt metal, der især udvindes af saltsøerne i Argentina og Bolivia. Ud over batterier, er den mest udbredte anvendelse af lithium i form af lithiumoxid, som anvendes i ildfaste materialer og glas.

©

Verdens letteste metal skaber strøm i din smartphone

Et blødt, sølvhvidt metal med mange sære egenskaber. Det er, hvad der gemmer sig i batteriet på din smartphone. Med en vægtfylde på kun lidt over det halve af vands, er lithium verdens letteste metal.

Grundstoffet er ekstremt reaktivt og udvindes især af saltsøerne i Argentina og Bolivia.

Metallet har i øvrigt en kraftig tendens til at afgive elektroner, hvilket er en kæmpe fordel i et batteri, hvor vandrende molekyler skaber strøm.

Ud over batterier, er den mest udbredte anvendelse af lithium i form af lithiumoxid, som anvendes i ildfaste materialer og glas.

Men lithium bruges også i behandlingen af forskellige sindslidelser, som fx. depression.