Et enkelt klik til næste nummer på din playliste. Det var det eneste, der skulle til, før lyset på mobilskærmen foran dig forsvandt og blev til et livløst mørke.
Og det er der en god grund til. Kulden gør det ganske enkelt sværere at holde din mobil opladet, når du er på farten.
Derfor taber din mobil strøm i frostgraderne
Årsagen til strømsvigtet skal findes i det genopladelige lithium-ion-batteri, der sidder i din mobil og også genererer strøm i alt fra Mars-rovere til droner og el-biler. Faktisk de fleste bærbare enheder.
Få en powerbank, der oplader din telefon op til 80 procent hurtigere end andre!
Batteriet fungerer ved hjælp af kemiske reaktioner, hvor lithium-ioner bevæger sig fra batteriets minuspol, anoden, til batteriets pluspol, katoden.
Mellem de to poler sidder en særlig væske, en såkaldt elektrolyt, som lithium-ionerne frit kan passere for at komme over til pluspolen.
Kulde sløver de kemiske reaktioner

Vandrende elektroner skaber strøm
Når du tænder din telefon, opstår en spændingsforskel i batteriet. I den såkaldte redoxproces vandrer litium-ioner (grå kugler) fra batteriets minuspol, kaldet anoden, til pluspolen, katoden. Elektronerne (blå kugler) vil gerne følge efter, men kan ikke bevæge sig igennem væsken, elektrolytten, i batteriets midte. Den eneste vej hen til katoden er via det kredsløb, batteriet er koblet til, fx en telefon, som derved får strøm.
Kulde sløver processerne
I frostvejr sænker kulden hyppigheden af redoxprocesserne, så mindre strøm flyder ud i telefonen. I nogle tilfælde kan strømtilførslen blive så lav, at telefonen registrerer batteriet som dødt. Også ved opladning i kolde temperaturer går reaktionerne langsommere.
Lithium-elektronerne derimod kan ikke passere væskevæggen, selvom de gerne vil følge med. Elektronernes eneste vej til pluspolen er derfor gennem det kredsløb, batteriet er koblet til - fx din smartphone.
Og på den måde skaber bevægelsen strøm.
Undgå, at dit batteri går dødt på farten - Få en powerbank lige nu!
Men frostgrader og kulde sænker hele den kemiske proces og får både lithium-ioner og elektroner til at bevæge sig langsommere.
I visse tilfælde kan kulden sænke hyppigheden af de vandrende ioner og elektroner så meget, at din smartphone registrerer batteriet som helt dødt.
Pas på med opladningen
Selvom kulden bremser de kemiske reaktioner, betyder det ikke, at batteriet har taget skade.
Langt fra en stikkontakt? Få en transportabel oplader til kun 69 kr!
Ifølge forskere skal du dog stadig passe på med at sætte den kolde telefon direkte til opladning og i stedet vente, til telefonen rammer en normaltemperatur.
Ellers risikerer du, at skabe såkaldte lithium-krystaller inde i dit batteri og i sidste ende kortslutte det.