nb_u13 Amazon drone

Amazon får grønt lys til droner

I fremtiden får du måske din pakke leveret med drone. Efter over et års ventetid har Amazon fået tilladelse til at teste en drone, som kan levere pakker til døren.

26. marts 2015 af Karen Grubbe

En pakke leveret med drone til dit dørtrin. Det kan blive virkelighed, efter at det amerikanske internethandelsfirma Amazon i denne uge fik en længe ventet tilladelse til at teste pakkebærende droner.

Allerede i 2013 løftede Amazons direktør, Jeff Bezos, sløret for droneplanerne, men de amerikanske myndigheder har tøvet med at give tilladelse til projektet.

Droner forstyrrer flytrafikken

Myndighedernes nølen skyldes, at dronerne kan give problemer for passagerfly, fordi robotterne ikke reagerer hurtigt nok på uventede farer. Med det stigende antal droner ser myndighederne derfor et behov for en revidering af reglerne for ubemandede luftfartøjer.

Amazons droner kan kun bære små pakker, som vejer op til 2,5 kilo. Foto: Amazon.

Amazons drone har fået navnet Prime Air og er cirka 90 centimeter i bredden. Kameraer sikrer, at dronen kan se og flyve uden om uforudsete objekter, mens fire affjedrede metalben sørger for en blød landing.

Dronen kan flyve i 30 minutter og bære pakker på op til 2,5 kg. Det lyder måske ikke af så meget, men 86 procent af Amazons pakker vejer ikke mere. Udbringningen kræver dog, at du bor i nærheden af et af Amazons lagre.

Tilladelse med krav

Før pakkerne kan bringes ud, skal dronen dog testes. Og det har Amazon altså endelig fået tilladelse til.

I testperioden må Amazons droner kun flyve i dagslys og ikke højere end 122 meter. Dronerne skal konstant være i operatørens synsfelt. Amazon skal en gang om måneden rapportere til myndighederne om blandt andet antallet af flyvninger, tekniske fejl og afvigelser fra flytrafikken.

Droner får flere opgaver

Overalt i samfundet får droner nye opgaver. Droner inspicerer blandt andet brændende bygninger og opsnuser radioaktivitet. Læs mere om de vilde droner her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.