Droner bygger

Droner bygger gangbar bro

En flok mini-droner har selv opført en gangbar bro. I fremtiden kan de blive kræfterne bag enorme byggerier, mener forskerne bag.

23. september 2015 af Rikke Jeppesen

En sværm af avancerede mini-droner flyver omkring hinanden med reb i deres plasticarme. Det var scenariet, da det for nyligt lykkedes et hold forskere fra Zürich at få deres droner til at bygge en reb-bro på syv meter. Broen er så holdbar, at den kan bære vægten af et menneske.

Droner slår knuder på letvægts-reb

Dronerne har hver fire små motorer og en spole med såkaldt “Dyneema-reb”, et letvægtsmateriale der kan holde til en meget tung belastning.

De avancerede flyvere kontrollerede hele tiden, hvor stramt rebet blev bundet op, og med knuder, knob og fletninger spændte de det ud til en stabil bro mellem to stilladser.

Droner taler med intelligent computer

Konstruktionen blev til helt uden menneskelig indblanding. Først opmålte dronerne den kløft, de skulle bygge over, mens de kommunikerede med en computer, der opstillede algoritmer og oversatte dronernes beskeder til kommandoer, som den sendte tilbage igen.

Derefter kunne de små flyvere udvælge de bedste støttepunkter, som de med rebet kredsede omkring for at binde stærke og solide knuder. Computeren beregnede også, hvor dronerne ellers skulle flette, binde og kredse for at skabe en stærk struktur.

Forskerne kunne gå på reb-broen, da dronerne havde færdiggjort arbejdet.

Droner er fremtidens bygningskonstruktører

Den færdige bro er 7,4 meter og forskerne har selv afprøvet dens styrke ved at gå henover den. De kalder reb-broen første skridt på vejen mod en fremtid, hvor de små flyvere selv kan bygge bærende konstruktioner, som vi lever med i vores hverdag.

Og droner ordner faktisk allerede en del af det arbejde, der før kun kunne udføres af mennesker. Læs om nogle af de farlige opgaver, som flyverne har lettet os for:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.