Droner holder opsyn

Dronen er menneskets nye arbejdshest

Om få år vil det være umuligt at forestille sig en verden, hvor droner ikke hjælper til i marken, bringer pizzaen ud eller overvåger trafikken. De flyvende hjælpere er på vej med en teknologisk revolution.

27. januar 2016

Ekspreslevering af livsvigtig medicin. Dagligt opsyn med hver eneste plante på marken. Direkte streaming af video inde fra den brændende bygning.

Sværme af droner har på få år erobret luftrummet, og droner er i færd med at revolutionere alt fra transport til landbrug og overvågning.

Her er 6 overraskende områder, hvor droner vinder frem:

1. Inspektion

Sensorer tjekker elmasten

I Kina inspicerer droner allerede højspændingskabler. Samme teknik kan bruges til rørledninger, jernbaneskinner osv.

Foto: Bai Yu/Xinhua Press/Corbis/All Over

2. Efterforskning

Politiet får hjælp til forbryderjagt

Droner bliver måske snart en lige så uundværlig del af politiets udrustning som hunde. Fra luften kan betjente få et eminent overblik over et gerningssted og endda eftersætte mistænkte. I byer kan droner respondere på alarmopkald lynhurtigt.

Politiet i Nanjing i Kina har et særligt dronekorps, som varetager overvågningsopgaver. Foto: EPA/SCANPIX/DJI

3. Landbrug

Afgrøder tjekkes fra luften

Marken bliver en af dronens vigtigste arbejdspladser. Sensorer kan fx opspore og bekæmpe hver enkelt ukrudtsplante, så landmanden ikke skal sprøjte hele marken.

Foto: Wang Xiao/Xinhua Press/Corbis/All Over

4. Budservice

Pakken finder selv frem

Budfirmaet DHL leverede i 2015 medicin fra et apotek på fastlandet til den tyske ø Juist med en drone. Droner forventes fuldstændigt at forandre udbringningsbranchen.

Foto: Bloomberg/Getty Images

5. Redning

Brandvæsen får flyvende assistent

Brand- og redningstjenester ser store muligheder i droner. De kan flyve i forvejen ind i det brændende hus, danne overblik i et katastrofeområde og bringe redningsmateriel frem til nødstedte. Droner, som kan opspore kropsvarme, farver eller mønstre med infrarøde sensorer, kan også sættes til at søge efter forsvundne personer.

En lokal brandchef brugte sin drone til at bringe en redningsline ud til de nødstedte drenge Bryant Morgan og Will Verbeke. Foto: Andree Kehn/Sun Journal

6. Narkosmugling

Innovative narkosmuglere

Hidtil har Tijuanas politi holdt øje med katapulter, letvægtsfly og tunneler, når de har kontrolleret narkosmuglingen over den amerikanske grænse. Nu retter de også blikket mod hobbydroner, der i flere år har udført det beskidte arbejde for opfindsomme mexicanske narkokarteller.

En drone styrtede sidste år ned på en parkeringsplads i Mexico med seks pakker fyldt med stoffet metamfetamin. Foto: AP & Polfoto

Læs mere om droner.

Fremtiden med droner

Læs mere om hvilken rolle droner kommer til at spille i fremtiden i artiklen:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.