Digital farming 2014/14

Bonderøven bliver digital

Slut med en analog tilgang til dyrebesætninger og markarbejde. Robotter, sensorer og droner gør fremtidens bondegårde digitale.

29. august 2014 af Morten Kjerside Poulsen

Store dele af landbruget bliver i fremtiden automatiserede og digitale, så landmandens rolle nærmere bliver som opsynsmand.

Mens der stadig er et stykke vej til selvkørende robottraktorer og virtuelle GPS-indhegninger, er en lang række teknologier allerede udviklet og implementeret på gårde rundt omkring i verden.

Fodermesteren er overflødig

Den automatiske fodringsrobot Innovado sørger selv for at hente og mixe foder i sit blandingstrug, inden den strøer det ud til dyrene.

På grabben sidder savklinger, så robotten selv kan skære halmballerne til i rette portioner.

Køerne kan malke sig selv

Slut med yvere nær bristepunktet. Den automatiske malkerobot lader køerne selv bestemme, hvornår de vil malkes uden at skulle tage hensyn til landmandens tidsplan. Koen lukkes ind i malkebåsen, hvor den får en foderblanding, der er særlig tilpasset dens behov.

Herefter finder og vasker robotten patterne, inden koen malkes. Landmanden får herefter besked om hvert enkelt dyrs mælkeproduktion.

Droner overvåger vinranker

Flyvende droner bliver i stigende grad landmandens øjne.

Allerede nu bruges droner til at overvåge vinranker for skimmelsvamp eller tørke og i fremtiden er planen, at de overtager store dele af opsynet med gården og kan patruljere over afgrøder og dyrebesætninger.

Læs mere: Få et overblik over alle artikler om droner.

Robot plukker kun modne bær

Menneskelige frugt- og grønsagsplukkere får allerede nu skarp konkurrence fra robotter. Den automatiserede jordbærplukker kom på markedet i Japan i begyndelsen af 2014 og kan selv afgøre, om et bær er modent ved at analysere dets farve. Hvis jordbærret er 80 procent rødt eller mere, skærer robotten bærret af ved stilken og lægger det i sin frugtbakke.

Takket være et stereoskopisk kamera, får robotten et 3D-billede af, hvor bærret befinder sig. Rumfornemmelsen sikrer, at robotten ikke beskadiger jordbærret i processen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.