nb_u48 Eboladrone

Droner kan forhindre fremtidige ebola-udbrud

Mens lægerne nu endelig ser ud til at få deres første sejre i kampen mod ebola, har et hold forskere på Borneo udviklet droner, der kan advare om fremtidige udbrud.

27. november 2014 af Carsten Nymann

Langt de fleste af verdens mest alvorlige epidemier skyldes såkaldte zoonoser, hvor en smitsom sygdom springer fra dyr til mennesker.

Ebola, der menes at komme fra flyvende hunde, er blot det seneste i en lang række eksempler, der tæller alt fra mæslinger og influenza til malaria, der som bekendt spredes af myg.

Med afsæt i netop malaria har et internationalt hold af forskere i Sydøstasien udviklet et bud på, hvordan vi i fremtiden undgår, at disse typer sygdomme løber ud af kontrol.

Droner overvåger ebola-lignende sygdomme

Forskerne anvender droner til at overvåge områder på Borneo, hvor en særlig malaria-parasit huserer i aber og via myg overføres til mennesker.

Dronerne fotograferer fra luften, hvordan større grupper af henholdsvis aber og mennesker flytter sig, og kan dermed forudse, hvor de vil mødes.

Forskerne anvender også dronernes data til at kortlægge ændringer i landskabet, som kan øge risikoen for spredning.

Landmænd bringer sig i skudlinjen for ebola

Det gælder for eksempel, når agerbrugerne fælder skov for at udvide deres markarealer, hvilket pludselig kan bringe dem nærmere de dyr, som bærer på smitten.

Denne adfærd er specifikt kendt for at sætte skub i udbrud af ebola.

Droner hjælper til overalt

Højteknologiske droner kæmper ikke bare mod ebola. De sættes også ind mod terrorister, indbrudstyve - og trafikkøer. Læs mere her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.