Facebooks Aquila-drone til laserbårne wi-fi-netværk
© Facebook

Droner sender internet med laser

Aquila-dronen skal sende og modtage datasignal ved hjælp af en ny laserteknologi, som er hurtigere og mere præcis end de almindelige wi-fi-radiobølger. Målet er en hel flåde af droner, som skal levere internet til de steder på jorden, hvor der ellers ikke er nogen forbindelse.

Facebooks nye store projekt hedder Aquila, og det går ud på at levere internetforbindelse til steder i verden, hvor det ikke er realistisk at grave fiberoptiske kabler ned og opstille store sendere.

Aquila er en drone, som ved hjælp af solceller skal flyve i 18-27 kilometers højde og sende internet ned til jorden.

Internetsignalet kommer i første omgang fra stationer på jorden. Når én Aquila-drone modtager signalet, sender den det videre med laserlys. Lyset tænder og slukker milliarder af gange i sekundet – og de mange blink svarer til de lange strenge af 1'er og 0'er, som i sidste ende udgør alle data.

Laserdrone sikrer vanvittig forbindelse

Aquila på vej ud på sin første flyvetur.

© Facebook

Fordelen ved at bruge lasere er først og fremmest hastigheden: Facebook siger, man kan levere internet på 30 gigabit i sekundet. Til sammenligning når en almindelig internetforbindelse sjældent over 100 megabit per sekund.

Samtidig er laserstrålerne langt mere præcise end de radiobølger, wi-fi-signal normalt bliver sendt med. De kan ramme andre droner i bevægelse på op mod ti kilometers afstand.

Facebook har endnu ikke sat en endelig tidslinje på Aquila, men har allerede gennemført to testflyvninger i fuld skala, begge på over en times flyvetid.

Målet er at Aquila skal slå alle rekorder og holde sig på vingerne i 90 dage ad gangen.