Droner sender internet med laser

Aquila-dronen skal sende og modtage datasignal ved hjælp af en ny laserteknologi, som er hurtigere og mere præcis end de almindelige wi-fi-radiobølger. Målet er en hel flåde af droner, som skal levere internet til de steder på jorden, hvor der ellers ikke er nogen forbindelse.

Facebooks Aquila-drone til laserbårne wi-fi-netværk
© Facebook

Facebooks nye store projekt hedder Aquila, og det går ud på at levere internetforbindelse til steder i verden, hvor det ikke er realistisk at grave fiberoptiske kabler ned og opstille store sendere.

Aquila er en drone, som ved hjælp af solceller skal flyve i 18-27 kilometers højde og sende internet ned til jorden.

Internetsignalet kommer i første omgang fra stationer på jorden. Når én Aquila-drone modtager signalet, sender den det videre med laserlys. Lyset tænder og slukker milliarder af gange i sekundet – og de mange blink svarer til de lange strenge af 1'er og 0'er, som i sidste ende udgør alle data.

Laserdrone sikrer vanvittig forbindelse

Aquila på vej ud på sin første flyvetur.

© Facebook

Fordelen ved at bruge lasere er først og fremmest hastigheden: Facebook siger, man kan levere internet på 30 gigabit i sekundet. Til sammenligning når en almindelig internetforbindelse sjældent over 100 megabit per sekund.

Samtidig er laserstrålerne langt mere præcise end de radiobølger, wi-fi-signal normalt bliver sendt med. De kan ramme andre droner i bevægelse på op mod ti kilometers afstand.

Facebook har endnu ikke sat en endelig tidslinje på Aquila, men har allerede gennemført to testflyvninger i fuld skala, begge på over en times flyvetid.

Målet er at Aquila skal slå alle rekorder og holde sig på vingerne i 90 dage ad gangen.