nb_u41 Regndrone

Droner skal væde tørkeramt Californien

Tre års ekstrem tørke får nu amerikanske ingeniører til at tænke alternativt for at skaffe nedbør til staten. Droner skal flyve ind i skyerne og få det til at regne.

9. oktober 2014 af Carsten Nymann

Oroville-søen ved Sierra Nevada-bjergene i Californien er statens andenstørste vandreservoir og rummer normalt 4,3 kubikkilometer vand.

Men i løbet af tre år er søen svundet ind med mere end to tredjedele som følge af den værste tørke i 100 år.

Nu foreslår driftige ingeniører at sende droner på vingerne for at vride vand ud af de skyer, der nærmest hånende svæver rundt på himmelen bristefærdige af vanddamp.

Læs mere: Få et overblik over alle artikler om droner.

Kemikalier skaber nedbør

Fænomenet “cloud seeding”, løseligt oversat skysåning, har været kendt længe.

Skyerne tilføres kemikalier i form af fx sølvjodid, salt eller tøris, hvilket får vandet til at samle sig i dråber eller iskrystaller, der så kan falde som nedbør.

Problemet er, at de to metoder, som i dag anvendes til at sprede kemikalierne, har visse svagheder.

Droner kan flyve i blinde

Enten affyres store beholdere med stofferne fra antiluftskytskanoner, hvilket kræver, at der er en sky lige dér, hvor kanonen er placeret.

Eller også spredes kemikalierne fra fly. Men ofte befinder de mest lovende skysystemer sig i områder – fx bjergegne – hvor det ikke er sikkert for piloterne at flyve i blinde.

Derfor undersøger Nevadas Desert Research Institute lige nu, hvordan droner, der forlader sig på sensorer og GPS-information, kan indsættes i skyerne.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.