NB_u32 facebook

Facebook præsenterer kæmpe internetdrone

Internetgiganten Facebook vil berige internet-tørlagte egne med opkobling til resten af verden. Det skal ske med hjælp fra en kæmpe drone.

5. august 2015 af Karine Kirkebæk

Facebooks internetdrone har ikke bare en stor mission, den er også i sig selv kæmpestor. Den har et vingefang på ca. 35 meter – det samme som en Boeing 737.

Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, har i denne uge præsenteret dronen Aquila, som Facebooks ingeniører nu har bygget i fuld skala. Dronen skal sende internet til Jorden ved hjælp af laser fra en højde på mellem 18 og knap 30 kilometer over Jordens overflade.

Dronerne skal på sigt levere internet til små tre milliarder mennesker, som er foruden i dag.

Aquila-dronen er en del af projektet Internet.org, som skal levere internet til steder uden opkobling. Aquila er drevet af solceller, som kan holde den i luften i tre måneder ad gange, og letvægtsflyet vejer ifølge Facebook mindre end en bil. Det skyldes, at den er bygget af hærdet kulfiber, der er tre gange hårdere end stål, men lettere end aluminium.

Dronen har en utrolig præcision

Dronen vil ifølge Mark Zuckerburg være i stand til at levere 10 GB data per sekund fra en afstand på mere end 16 kilometers afstand. Aquilas laser er desuden også meget præcis og kan ramme et punkt på størrelse med en mønt fra samme afstand.

Internettet skal udbredes ved, at en station på Jorden skal sende et signal til en moderdrone, som vha. laser sender signalet videre til andre fly – et slags netværk – i luften. Dronerne sender hver især det trådløse signal tilbage til Jorden og steder, som ellers ikke har internet.

Mediet Popular Science skriver, at NASA tidligere har brugt lasere til at sende informationer til Månen. Dog ikke fra en mobil, soldreven drone.

Dronernes alsidighed

Dronerne er efterhånden blevet allemandseje – i en noget mindre skala end Aquila. Her kan du læse mere om, hvordan dronerne kan hjælpe og afhjælpe mennesker:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.