brain waves chopper

Hjernebølger: Helikopter flyver ved tankens kraft

Hjernebølger kan nu styre fjernstyrede robotter.

20. september 2013

Ved at udstyre forsøgspersoner med elektroder har forskere fra University of Minnesota formået at styre en robothelikopter udelukkende ved tankens kraft.

Elektroder i hætten

Fem personer deltog i forsøget og var alle i stand til at styre helikopteren igennem en forhindringsbane. En så præcis styring med hjernebølger er aldrig gennemført før og er kun mulig på grund af et særligt sæt elektroder og avanceret software.

Med metoden kan forsøgspersonen nøjes med eksterne elektroder i en hætte, mens tidligere forsøg krævede, at en chip blev indopereret i hjernen.

Styringen foregår ved, at elektroderne i hætten opfanger hjernebølger, som omsættes til bevægelser via et computerprogram.

Ifølge forskerne har teknikken potentiale til at kunne styre fx elektriske kørestole eller kunstige lemmer, så handicappede i fremtiden kan bevæge sig alene ved hjælp af tankens kraft.

Sådan fungerer teknologien

1. Personen iføres en hætte med elektroder og betragter en skærm, hvor han ser forhindringsbanen.

2. Personen forestiller sig, at han løfter fx venstre arm. Neuroner i hjernebarken producerer elektriske impulser, som registreres af en computer.

3. Computeren omsætter personens tanker til bevægelser i et tredimensionalt rum og sender oplysningerne til den lille helikopter over et Wi-Fi-netværk.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.