nb_u45 laser

Kina skyder droner med laser

Den kinesiske hær har fået et nyt våben til rådighed, som ikke står tilbage for, hvad man ser i science fiction-film: Laserkanoner, som skal nedskyde droner.

6. november 2014 af Carsten Nymann

Ifølge kineserne udgør mindre droner i fremtiden en trussel i hænderne på terrorister og demonstranter.

Derfor har styret nu udviklet kompakte laser-kanoner, som kan monteres på køretøjer og med stor præcision skyde dronerne ned, som var de lerduer.

Laser er koncentreret lys

En laser er et apparat, som udsender en elektromagnetisk stråling, fx lys.

Laseren udsender kun lys med én bestemt bølgelængde. Bølgerne bevæger sig altså i samme retning og svinger i takt, så energien, der samles i strålen, intensiveres ekstremt.

Droner rammes af laser med 180 km/t.

De kinesiske laserkanoner har ifølge det statslige nyhedsbureau Xinhua en rækkevidde på små to kilometer og kan ramme en drone, fem sekunder efter at målet er identificeret.

Våbenet er effektivt op til 500 meters højde og kan træffe fartøjer, der flyver op til 50 meter i sekundet, svarende til cirka 180 km/t.

Ifølge kineserne har laserkanonerne netop været gennem en test, hvor de nedskød flere end 30 droner svarende til en succesrate på 100 procent.

Også amerikanerne skyder med laser

Kineserne er dog ikke alene om at pusle med laser-teknologien.

Den amerikanske flåde har gennem adskillige år udviklet store, skibsbaserede laserkanoner – også rettet mod droner – ligesom den russiske hær menes at arbejde på strålekanoner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.