Drone

Militæret jager droner i Rio

Strengere regler for brug af ikke-autoriserede droner under OL i Rio har givet militæret ekstra beføjelser - og midler til at gøre det af med de flyvende robotter.

15. august 2016 af Thomas Lykke Olesen

Dominér luftrummet med den nye Hawk M15-drone. Få den til en supergod pris med Illustreret Videnskab HER.

Droneteknologien buldrer frem, og de flyvende robotter er alle vegne. I takt med at udviklingen er gået så hurtigt, er det også blevet mere og mere almindeligt for privatpersoner at eje en flyvende drone.

Det har de kunnet mærke under OL i Rio de Janeiro, hvor droner faktisk er blevet lidt af et problem

Droner udgør en sikkerhedsrisiko

Op til de Olympiske lege i Rio ændrede de af sikkerhedsmæssige årsager reglerne for, hvor og hvordan man som privatperson måtte bruge sin drone.

Det betyder, at man i dag skal have en særlig tilladelse for at få lov at flyve med sin drone i det offentlige rum.

Læs mere om droner under OL: Dronerne sværmer over Rio

Det er dog ikke alle, der overholder reglerne, og allerede under den olympiske åbningsceremoni udløste det faktisk noget der minder om sikkerhedspanik, da man opdagede flere droner svæve over det åbne Maracanã Stadium. Selvom dronerne hurtigt fløj væk igen, var det en situation som arrangørerne ikke ønskede, og som de havde gjort alt, hvad de kunne for at undgå.

Militæret sat ind mod dronerne

Fordi man anser droner som en potentiel sikkerhedsrisiko, har det brasilianske militær fået ekstra beføjelser og nye våben i kampen mod droner, som befinder sig ulovligt i luftrummet. Blandt andet under store begivenheder hvor der er statsoverhoveder og andre vigtige personer til stede.

Det kan næsten lyde som om, dommedagsprofetierne fra Hollywoodfilmene er ved at gå i opfyldelse, og menneskets kamp mod maskinerne allerede er i gang. Helt så alvorligt er det dog ikke - endnu.

Skyder dem ned med radiosignaler

De nye våben består af apparater som skyder droner ned med radiosignaler. Disse jammere sidder rundt omkring på stadion og skaber en form for værn mod droner som flyver ind i den forbudte zone. Når radiosignalet bliver tændt blokerer det det signal, som styrer dronerne, så de lander roligt og fredeligt.

Der findes forskellige typer af apparater som bruges til at uskadeliggøre droner. Du kan se et eksempel på et bærbart anti-drone-våben i videoen her:

Mange frygter dog, at militæret også vil kunne bruge teknologien til blandt andet at lukke ned for mobilsignaler efter forgodtbefindende og på den måde have nemmere ved at kvæle fredelige demonstrationer i landet.

Få din egen drone med Illustreret Videnskab

Heldigvis går politiet ikke og skyder droner ned herhjemme - og hvis du selv godt kunne tænke dig at snuse til den spændende teknologi, kan du lige nu få en super fed drone med Illustreret Videnskab.

Hawk M15-dronen er udstyret med et 6-akset gyroskop og har en diameter på 30 cm. Den er hurtig og smidig, og den ekstra beskyttelse omkring propellerne betyder, at den kan holde til de fleste styrt uden at tage skade.

Dronen har en værdi af 599 kr., men lige nu kan du få den med 2 nr. af Illustreret Videnskab for kun 79,50 kr. + 39,50 kr. I porto og eksp. I alt 119 kr.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.