Drones cleaning

Minidroner vasker gulvet

I en konkurrence udskrevet af hvidevareproducenten Electrolux har unge opfindere givet deres bud på fremtidens hjem. Vinderen blev en robot, der vasker gulv med insektlignende minidroner.

28. februar 2014

-->

Minidroner gør rent

En kugleformet robot triller hen over gulvet, og pludselig bliver dens overflade levende: 900 minidroner letter som en insektsværm og flyver ud i alle kroge af stuen for at gøre rent. Det er ideen bag Mab, vinderprojektet i Electrolux’ "Design Lab"-konkurrence om udstyr til fremtidens hjem.

Hver drone, der kun er halvt så stor som en papirklips, trækker en vanddråbe over overfladen i stil med en kuglepen. Når vandet bliver beskidt flyver dronerne tilbage til robotten for at fylde rent vand på.

Forskning i minidroner

Ligesom de øvrige projekter i konkurrencen er dronerobotten foreløbig kun en designvision, men inspireret af konkret forskning. I projektet RoboBees arbejder forskere ved Harvard University i USA netop med at kopiere insekters bevægelser og sanser og få minidroner til at flyve i sværme. Foreløbig er det lykkedes at få en enkelt drone på vingerne.

Læs mere: Få et overblik over alle artikler om droner.

VIDEO: Se rengøringsdronerne i aktion

VIDEO: Se insektrobotten gå på vingerne

Fremtidens rengøringshjælp rimer på minidroner og gelébolde

Rengøring bliver let med støvsugerrobotter bevæbnet med klæbrige gelébolde og overflader, der ikke kan blive beskidte. Læs mere i vores artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.