Ørn angriber drone

Ørne skal dræbe droner for hollandsk politi

Fjendtlige eller generende droner i det hollandske luftrum får nu kamp til stregen fra en overraskende kant - nemlig fra oven. Hollandsk politi special-træner ørne til at angribe droner, og rovfuglene har vist sig uhyre effektive.

5. februar 2016 af Jakob Priess

Det kan lyde som en joke, men det er den skinbarlige fjerklædte sandhed.

Special-trænede hollandske ørne bliver trænet til at angribe droner, der forstyrrer luftrummet, truer sikkerheden i lufthavne eller potentielt spionerer mod offentligheden.

"Folk tror, at det er en røverhistorie, men det har vist sig meget effektivt," siger talsmand for det hollandske politi, Dennis Janus, til Reuters.

Ørne bedst mod droner

Det er en eksplosion i antallet af amatør-droner de seneste år, der har tvunget hollandsk politi til at reagere.

Dronerne forvilder sig ind i over lufthavne og generer lufttrafikken, og de er til fare for fodgængere, når lidt for begejstrede drone-førere skal have de helt fantastiske HD-film i kassen.

Hollandsk politi har derfor eksperimenteret med flere løsninger så som at skyde net efter dronerne eller at hacke sig ind på signalerne og overtage styringen selv - men intet har vist sig nær så effektivt som ørne.

Droner ender som skrot

Endnu er ørne-brigaden kun i testfasen, og der er fortsat et par problemer, der skal løses, før rovfuglene kan sættes ind i aktiv tjeneste.

For det første er der ørnenes egen sikkerhed. Deres stærke kløer kan sagtens håndtere mindre droner, men der mangler endnu testmateriale på større og mere industrielle droner.

Og så er der det økonomiske aspekt:

"Det virkelige problem lige nu er, at de (ørnene, red.) smadrer en masse droner," siger Sjoerd Hoogendoorn fra "Guard from Above", der leverer ørnene.

"Det er en stor udgift at teste på denne måde," konstaterer han.

Hollandsk politi tager den endelige beslutning om indsættelse af en rovfugle-styrke inden årets udgang.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.