Shutterstock

Duellen: Er en el-tandbørste bedre end en almindelig?

Kan det betale sig at investere i en elektrisk tandbørste? Børster den virkelig så meget bedre end de konventionelle?

Efter offentliggørelsen af en stor undersøgelse i 2019 er forskerne ikke længere i tvivl – den elektriske tandbørste overgår den traditionelle og beskytter både tænder og tandkød mere effektivt.

Undersøgelsen strakte sig over 11 år, hvor effektiviteten af de to slags tandbørster blev sammenlignet.

Testdeltagere med elektriske tandbørster havde et sundere tandkød, færre huller og beholdt deres tænder længere end de, som børstede manuelt.

Fordelen ved den elektriske tandbørste er, at den roterer og derved fjerner bakteriebelægninger mere effektivt. Jo færre bakteriebelægninger, des færre huller i tænderne.

Undersøgelsen viste, at brug af en elektrisk tandbørste reducerede risikoen for huller i tænderne med 18 pct. i forhold til børstning med en traditionel tandbørste.

1. Fjerner plak effektivt

El-tandbørstens roterende børstehoved fjerner plak mere effektivt og reducerer risikoen for huller i tænderne med 18 procent i forhold til den manuelle tandbørstning.

Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Holder på tandkødet

En el-tandbørste er effektiv og reducerer risikoen for at tandkødet trækker sig tilbage, og derved gør tandroden sårbar, med 22 pct. i forhold til en traditionel tandbørste.

Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Bevarer tænderne i munden

El-tandbørstere er bedre beskyttet mod bakterier og betændelse, som løsner tænderne og får dem til at falde ud, og har i gennemsnit 0,36 flere tænder end manuelle børstere.

Shutterstock & Lotte Fredslund

4. Alle kan børste grundigt

El-tandbørsten er let at bruge. Den roterer automatisk og laver selv børste-bevægelserne, hvilket sikrer, at børn og personer med svag motorik får renset tænderne ordentligt.

Shutterstock & Lotte Fredslund