Polonium

Mordets molekyler: Når kemi dræber

Gift for cellerne: Stærke gifte som arsenik og polonium er specialister i at angribe kroppens byggesten: Cellerne. Læs her, hvordan klodens farligste gifte virker.

6. august 2013

Klodens mest potente gifte er specialister i at angribe vores krops mindste byggesten: cellerne. Målrettet udsøger de sig et enkelt molekyle, som de ændrer med fatale følger. For selv den mindste molekylære ændring i kroppens celler er dødelig. På få minutter bliver blodbanerne blokeret, organer svigter, og cellerne kollapser. Kort efter kommer døden.

Harmløse partikler kostede livet

Polonium-210 kan i modsætning til andre radioaktive partikler ikke gennemtrænge menneskets hud. Men hvis giften når ind i kroppen – fx ved indtagelse af fødevarer – er den ekstremt dødelig. Det radioaktive stof binder sig hurtigt til milten, nyrerne og leveren, som bliver bombarderet med de korte radioaktive bølger, poloniummet afgiver, når det henfalder.

Symptomerne viser sig først i kroppens hurtigt voksende hårceller, og ofrene taber derfor håret. Siden får poloniummet lever, milt og hjerte til at svigte.

Arsen bremser forsyningen af energi til cellerne

Halvmetallet arsen med atomnummer 33 kan ændre sig til en række gifte. Fælles for dem er, at de ødelægger cellernes evne til at producere såkaldt ATP – et stof, der transporterer energi i cellerne, så de kan udføre deres opgaver.

Uden ATP brænder cellerne ud, og den massive celledød lammer nerverne og får alle vitale organer til at svigte. Forgiftningen kan i mildere tilfælde helbredes ved at skylle tarm-systemet igennem med glukoseopløsninger, der trækker arsenet ud.

Læs mere om dræbende kemi

Læs mere i Illustreret Videnskabs artikel om, hvordan Stryknin, Polonium og andre gifte angriber kroppens celler med døden til følge.

Er du abonnent på bladet kan du downloade den ved hjælp af knappen nedenfor.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.