nb_u05 polonium

Marie Curie-stof centrum i højpolitisk giftmord

Det radioaktive grundstof polonium, som Marie Curie opdagede i 1898, er en central del af en opsigtsvækkende britisk retssag mod russiske snigmordere, som nu implicerer selveste Vladimir Putin.

29. januar 2015 af Carsten Nymann / Jakob Priess

En allerede stærkt kontroversiel retssag mod to russiske FSB-agenter (den russiske efterretningstjeneste, tidl. KGB, red) ved Londons Højesteret tog torsdag en dramatisk drejning.

Her fremlagde anklagemyndigheden en rapport, der slår fast, at den russiske præsident, Vladimir Putin, sandsynligvis personligt gav ordre til et giftmord på en ex-KGB agent i 2006.

Ifølge rapporten havde Putin både magten og motivet - et stærkt personligt fjendskab - til at beordre den russiske informant og eks-spion, Alexander Litvinenko, myrdet.

Samtidig slår undersøgelsen fast, at et drab foretaget af den russiske efterretningstjeneste, som Putin tidligere selv var chef for, må have krævet sanktionering af præsidenten personligt.

Curie-gift eliminerede eks-spion

Retssagen, som nu inddrager den stærke russiske førstemand, blev indledt i januar sidste år i London.

Her står to tidligere FSB-agenter, Andrei Lugovoy og Dmitri Kovtun, anklaget for i 2006 at udføre et giftmord på Alexander Litvinenko med polonium-210.

Grundstoffet polonium er yderst radioaktivt og blev opdaget af den dobbelte nobelpris-modtager Marie Curie og hendes mand Pierre Curie i 1898.

Gift i teen

Den mest udbredte polonium-isotop, 210PO, udsender alpha-stråling, der ikke kan trænge gennem huden men er ekstremt giftig, hvis den ender i kroppen på anden vis.

Ifølge anklagerne i retssagen og den netop frigivne rapport blev Alexander Litvinenko forgiftet med netop polonium-210, der blev hældt i hans te under et møde på et hotel i London i 2006.

Litvinenko døde blot to uger senere af strålingsskader, og torsdagens rapport slår fast, at det var som en direkte følge af de to FSB-agenters forgiftning af ham - og givetvis på Putins ordre.

Gift får organer til at svigte

I kroppen binder det radioaktive stof sig lynhurtigt til milten, nyrerne og leveren, som bliver bombarderet med radioaktive bølger.

De umiddelbare symptomer ved Polonium-forgiftning er opkast, næseblod, hårtab og feber. Ultimativt svigter lever, milt og hjerte.

Læs mere om Litvinenko og andre højt profilerede giftsager:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.