Skelet får lamme til at gå igen

Ekstra skelet får lamme til at gå

Et nyt exoskelet støtter både hofter, ben og ryg, så mennesker, der tidligere har været afhængige af en kørestol, kan gå oprejst rundt.

11. juli 2016

I syv år har amerikaneren Steven Sanchez været bundet til sin kørestol, fordi han mistede førligheden i sin underkrop på grund af en ulykke på en mountainbike.

Men nu er Sanchez igen på benene og gående takket være det motoriserede exoskelet “The Phoenix".

Et exoskelet er en form for letvægtsrobotskelet, som gangbesværede kan spænde fast på kroppen. På den måde får kroppen støtte, samtidig med at små elmotorer giver ekstra kræfter til at udføre forskellige former for bevægelse.

Skelettet er til at betale

Phoenix tilhører den nyeste og hidtil mest avancerede generation af exoskeletter og er udviklet af firmaet SuitX, som er en udløber af Robotics & Human Engineering Laboratory på University of California, Berkeley.

Exoskelettet udmærker sig blandt andet ved at være både relativt billigt og meget let.

Skelet bygges som samlesæt

Phoenix-exoskelettet består af flere moduler, som brugeren kan spænde på benene og tage af ét efter ét.

Det kan desuden tilpasses efter brugerens højde, drøjde og handicap.

Knivskarp funktionalitet

Robotbenene koster omkring 262.000 danske kroner – det er halv pris af de lidt ældre modeller på markedet.

Desuden vejer exoskelettet kun cirka det halve af gængse robotben.

Funktionaliteten er desuden mærkbart forbedret, idet exoskelettet er let og hurtigt at tage på og fæstne til kroppen. Exoskelettet består af flere moduler, og et skelet kan skræddersys til den enkelte bruger.

I Sanchez’ tilfælde består skelettet af to robotben, der kan styres via en fjernbetjening i krykkerne, der hører til exoskelettet. Med den kan Sanchez også sætte skelettet på standby, når han ønsker at stå stille.

Lammet mand får ny krop

Og exoskelettet er kun et af flere iøjenfaldende tiltag for funktionshæmmede disse år. Under en 36 timer lang operation skal 100 læger og sygeplejersker flytte hovedet fra en lammet mand over på en velfungerende krop i håb om at afhjælpe lammelsen. Denne operation vil finde sted i 2017, og hoveddonoren sidder allerede klar i kulissen.

Læs mere i artiklen her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.