IHI Corp./NEDO

330 ton havturbine giver håb om endeløs grøn energi

Kæmpe undervandsturbine kan efter flere års succesfulde forsøg fremover stå for halvdelen af Japans samlede elektricitetsforbrug.

Brugen af havturbiner i nogle af verdens stærkeste undersøiske strømme omkring Japans kyster har vist sig at være en rigtig god ide.

Faktisk så god, at det japanske selskab IHI Corp efter 10 års forsøg nu er klar til sende en havturbine på 330 tons i de oprørte vande, hvor der teoretisk kan høstes op mod 205 gigawatt miljøvenlig energi.

Det svarer til effekten af mere end 13.000 kraftige vindmøller på land, som kan fodre op mod 100 millioner moderne husstande med energi.

Bygger undersøiske kraftværker

Dette er dog teoretiske tal, og undersøiske strømme har historisk vist sig at være vanskelige at tæmme, så de kan overføre elektricitet til vores pc’er, tv’er og standerlamper.

Ikke desto mindre kan IHI Corps 330 tonstunge prototype med navnet Kairyu, det japanske ord for ’undersøiske strømme’, være første skridt mod at bygge et netværk af submarine kraftværker.

Kairyu bliver sendt i havet, hvor turbinen bliver fæstnet til havbunden og flyder cirka 50 meter under havoverfladen.

© IHI Corp./NEDO

Turbinens 20 meter lange skrog vil kunne dreje sig i den mest energieffektive retning, så de kraftige havstrømme bruser gennem turbinens 11 meter lange vinger, der producerer 100 kilowatt energi.

For at opnå maksimal kapacitet vil IHI Corp i de næste 10 år bygge endnu større havturbiner, som med op mod 20 meter lange vinger hver især kan opnå en effekt på to gigawatt.

Når disse undersøiske monstre kobles sammen netværk, som det kendes fra havmølleparker, vil effekten kunne svinges op mod de føromtalte 205 gigawatt.

Stadig mange usikkerheder

Igen er der tale om en teoretisk beregninger, da endnu er usikkert, om turbine-netværket kan skalere op til det fulde potentiale.

For i havstrømme kan der kun udvindes 50 til 70 procent af det teoretiske potentiale. Det overgår dog klart vindenergi med en udvinding på cirka 30 procent og solenergi med 15 procent af det fulde potentiale.

IHI Corp planlægger inden for ti år et helt netværk af hav-turbiner med dobbelt så store vinger og ti gange så stor effekt som prototypen her.

© IHI Corp./NEDO

Derudover kræver det, at turbinerne nær havoverfladen ikke bliver smadret af de ekstreme forhold i Stillehavet med kraftige cykloner.

IHI Corp håber dog på, at netværket vil være udbygget og flydende i det næste årti.

Hvis visionen gennemføres, vil det betyde, at op mod 60 procent af Japans samlede energiforbrug – inklusive landets tech-tunge industri – kan høstes i havet.

Alternativer til atomkraft

Japan har i årevis satset på alternative energikilder, og i dag har landet den tredjestørste solenergi-produktion efter Kina og USA.

Ifølge energitidsskriftet NS Energy producerede Japan i 2021 i alt 63,2 gigawatt solenergi svarende til en tredjedel af det fulde potentiale fra de undersøiske strømme.

Vindmøller har derimod aldrig været det store hit i det bjergrige land, som siden ulykken på Fukashima-atomkraftværket efter et jordskælv i 2011 har ledt efter flere alternative energikilder.

Til sammenligning producerede Fukushima-atomkraftværket cirka fem gigawatt, mens landets – og verdens største atomkraftværk – Kashiwazaki-Kariwa producerede cirka otte gigawatt ved fuld kapacitet.

Men også dette værk er i dag lukket på grund af jordskælvsfare.

Derfor er det ikke så underligt, at det strømsultne land kigger efter alternativer under bølgerne.