Akademik Lomonosov

Rusland søsætter flydende atomkraftværk

Et sejlende atomkraftværk skal sætte strøm til isolerede byer i Arktis.

En flydende katastrofe eller en drivende gavebod?

Miljøorganisationer og det russiske energiselskab Rosenergoatom kan ikke blive helt enige om det flydende atomkraftværk, Akademik Lomonosov.

Kernekraftværket sejler i disse dage fra Sankt Petersborg til den russiske havneby Murmansk. På sin vej passerer den bl.a. Finland, Sverige, Danmark og Norge. Atombrændslet bliver dog først fyldt på ved endestationen.

Russerne vil bugsere atomprammen langs den 15.000 kilometer lange arktiske kystlinje, så den kan levere strøm til lys, varme og rent vand til områdets isolerede havnebyer.

Flydende atomkraftværk sejler med uran

Fartøjet måler 144 meter, vejer 21.000 ton og har et strømproducerende hjerte, der består af to trykvandsreaktorer på hver 35 megawatt elektrisk effekt.

Russerne beriger reaktorerne i det drivende atomkraftværk med helt op til 20 % af det stærkt radioaktive uran-235, som er den absolut dyreste og mest potente berigning, på niveauet lige inden brændslet kategoriseres som brugbart til kernevåben.

Atomkraftværk skal sikre olie og gas

Med den enorme flydepram håber russerne også, at kunne få strøm til at bore efter olie og gas.

Ifølge videnskabelige skøn er det nemlig muligt, at 30 % af klodens naturgas og 13 % af olien gemmer sig under havbunden i havene nord for Rusland.

Og det skal strømmen fra et flydende atomkraftværk hjælpe dem med at få fat i.

Atomkraftværk pumper forsyninger ud i Arktis

Flydeprammen er opbygget og indrettet, så den kan sejle fra havn til havn.

Her pumper det sejlende atomkræftværk varme og el ud til Arktis' øde havnebyer via enorme maskinerier og nye tekniske løsninger.