Radioaktiviteten i Fukushima er pludselig mangedoblet
Niveauet af radioaktivitet i reaktor 2 på atomkraftværket Fukushima i Japan er fra den ene dag til den anden eksploderet. Eksperter kan ikke forklare hvorfor.


Den 11. marts i 2011 ramte et gigantisk jordskælv den japanske østkyst. Jorden sprækkede under atomkræftværket Fukushima Daiichi og værkets reaktorer brød i brand og eksploderede.
Knap seks år efter er katastrofen stadig ikke tøjlet. Faktisk når den nu nye højder.
For radioaktiviteten i reaktor 2 har i løbet af de sidste par uger nået det højeste niveau nogensinde.
Fra 73 til 530 sievert
Radioaktiviteten er nu målt til 530 sievert per time. Tidligere har niveauet været 73 sievert i timen.
Sievert er en enhed for den biologiske effekt af ioniserende stråling i menneskers kropsvæv.
Bare 1 sievert kan give hårtab, sygdom og ufrugtbarhed hos mennesker. Hvis et menneske udsættes for 10 sievert, vil personen dø inden for 3 uger.
Svært at afmåle
Eksperter kan ikke forklare den pludselige stigning i sievert-niveauet, men de mener, at det kan skyldes to ting.
Enten har målingerne indtil nu været forkerte, eller også kan der være sket noget inde i reaktoren, som de ikke kender til.
På grund af den høje radioaktivitet i reaktorerne er der svært at få et klart af billede af reaktorernes radioaktive indre.
Målinger foretaget af kamera
De nye målinger er foretaget af et fjernstyret kamera. Det tålte kun 1000 sievert, og kunne derfor kun holde til to timer inde i reaktoren. Forskere kan analysere den elektriske støj på billederne for at måle radioaktiviteten.
Kameraerne har en usikkerhed på ca. 30%, men selv med den fejlmargen ville sievert-niveauet som minimum ligge på 370 sievert – og max 690.