Tjernobyl skal producere energi igen

31 år efter atomkraftens værste ulykke, skal Tjernobyl forsyne ukrainerne med strøm igen. Denne gang kommer det dog til at ske på en langt mere sikker måde.

Tjernobyl

En række internationale investorer vil omdanne området omkring Tjernobyl-værket til en gigantisk solcellepark.

© Shutterstock

Lørdag den 26. april 1986 eksploderede reaktor 4 på atomkraftværket Tjernobyl i den værste katastrofe i atomkraftens historie.

På trods af de voldsomme følger, blev kraftværket dog ved med at producere atomenergi. Sovjet – og sidenhen Ukraine – kunne ikke undvære strømmen fra værket.

Værket fungerede helt frem til år 2000, hvor det endegyldigt blev lukket ned. Men nu skal det radioaktivt forurenede område skabe elektricitet igen – denne gang dog på en meget mere ufarlig måde.

Strøm til 750.000 hjem

13 internationale investorer med kinesiske og tyske solcellefirmaer i spidsen, har planer om at omdanne den stærkt forurenede jord omkring værket til en gigantisk solcellepark.

Video

Sidste år blev reaktor 4 overdækket af en kæmpe sarkofag af stål og beton, for at dæmme op for den sivende radioaktivitet fra værket.

Hvis alt går efter planen, skal solcellepanelerne generere 2 gigawatt energi. Det svarer til strømmen fra to atomreaktorer eller nok el til ca. 750.000 husstande.

Investorerne håber, at kunne gøre brug af de gamle strømførende ledninger fra værket, så de nemt og billigt kan transportere solcellestrømmen ud til den ukrainske befolkning.

Dobbelt så stort som LA

Det forurenede område omkring byen Pripyat, hvor værket ligger, er ca. dobbelt så stort som Los Angeles. Især de øverste jordlag er ramt af forurening, og det skønnes, området ikke kan dyrkes i flere århundreder frem.

Det er endnu uvist, hvordan håndværkerne, der skal sætte panelerne op, skal beskyttes mod den radioaktive stråling.