Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Atomkraft

Verdens mest sikre atomkraftværk

Selv ved nedsmeltning slipper intet radioaktivt materiale ud

På øen Olkiluoto ved den finske vestkyst skal et fransk-tysk konsortium til at opføre en helt ny og sikker type atomreaktor. Med den såkaldte European Pressurized Reactor (EPR) er risikoen for nedsmeltning reduceret til en tiendedel, og hvis nedsmeltningen alligevel sker, er konsekvenserne begrænset betydeligt. Hvis en atomreaktors kølesystem svigter, stiger temperaturen i reaktorkernen med det radioaktive brændsel til 3000 °C, og den begynder at smelte. Det er den værst tænkelige ulykke på et atomkraftværk, men hvis den situation indtræffer i den finske reaktor, vil det smeltede metal med radioaktive stoffer løbe ned og samle sig i en stor grav af beton foret med en særlig modstandsdygtig belægning, der kan holde til den høje temperatur. Derved forhindres spredning, og samtidig kan metallet køles ned af vand fra et bassin i reaktoren. For at forhindre, at der sker en nedsmeltning, er reaktoren udstyret med fire uafhængige kølesystemer, der er placeret i hver sin bygning. Reaktoren, kontrolrummet, betongraven og to af kølesystemerne er desuden omgivet af to armerede betonkapper med en samlet tykkelse på 2,6 meter. Hver kappe kan modstå både en direkte kollision med et fly og de høje temperaturer, der opstår ved en nedsmeltning. For at sikre mod jordskælv er reaktoren bygget oven på en seks meter tyk betonplade. Den nye reaktor sættes i drift i 2009 og vil til den tid kunne levere strøm til omkring to millioner mennesker.

Læs også:

Batterier

FUP ELLER FAKTA: Er elbiler VIRKELIG bedre for miljøet?

4 minutter
Atomkraft

Radioaktivt vidunderstof giver energi til årtusinder

13 minutter
Atomkraft

Radioaktiviteten i Fukushima er pludselig eksploderet

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul