Shutterstock
Batteri, litium, bil

Genbrugte batterier er bedre end nye

Med metaller fra udtjente elbilbatterier som råstof har forskere fremstillet nye batterier, som kan holde 50 pct. længere end de gamle.

Antallet af elbiler på vejene er hastigt stigende, og skeptikere har været bekymrede for, at bilernes batterier i fremtiden vil give os et alvorligt affaldsproblem.

Nu har forskere fra Worcester Polytechnic Institute i USA imidlertid vist, at bilbatterier er endog særdeles velegnede til genanvendelse.

Elbil, batteri

Batteripakken i en elbil indeholder omkring 35 kg nikkel, 20 kg mangan og 14 kg kobolt. Forskerne kunne udvinde ca. 90 pct. af disse metaller fra brugte batterier.

© Shutterstock

Bilernes litiumbatterier indeholder ikke alene litium, men også store mængder af metaller som nikkel, mangan og kobolt.

Udvinding af disse metaller kræver store ressourcer, og elbilkritikere bruger metalforbruget som argument for, at elbiler slet ikke er så grønne endda.

Desuden peger de på, at Jordens forekomster af kobolt er begrænset, og at vi på et tidspunkt vil løbe tør for det essentielle grundstof.

For at afprøve batteriernes genbrugspotentiale nedsænkede forskerne fra Worcester Polytechnic Institute katoder – negative elektroder – fra udtjente elbilbatterier i en mild syreopløsning.

Gennem kemisk rensning lykkedes det forskerne at udvinde 90 pct. af de eftertragtede metaller fra katoderne og samtidig frasortere urenheder i metallet.

På grund af den bedre metalkvalitet viste batterier fremstillet med de genanvendte metaller sig at være bedre end helt nye batterier.

Efter 11.600 afladninger havde de genanvendte batterier mistet 30 pct. af deres kapacitet. Nye batterier nåede ned på dette niveau allerede efter 7600 afladninger.

11.600 afladninger svarer til 32 års brug, hvis batteriet aflades og genoplades fuldstændig hver eneste dag, hvilket meget få elbilbatterier gør.