Lavo
Brintbatteri

Brintbatteri sætter grøn strøm til dit hjem

Et nyt brintbatteri, som installeres direkte i privaten, opbevarer strøm fra solceller og garanterer grøn strøm i to døgn.

I fremtiden skal vores strøm komme fra vedvarende energikilder som solceller og vindmøller - også derhjemme. Men mængden af strøm fra de grønne kilder svinger i løbet af dagen og kræver derfor reserver på lager.

Netop opbevaringen af den klimavenlige strøm har længe været den grønne omstillings store udfordring.

Nu har det australske energifirma Lavo bygget et nyt kompakt system ved navn Green Energy Storage System (GESS), som kan kobles direkte på et hus med solceller.

Batteriet kan omdanne strøm til brint – og tilbage igen, når husets beboer har brug for det.

Batteriet splitter vand og brænder brint

Lavos batterisystem består af et elektrolyseapparat med en brændselscelle pakket ind i en futuristisk kasse.

Batteriet garanterer grøm strøm til computeren, opvaskeren og opladeren i op til to døgn, lover de australske udviklere.

Solceller på tag

Det nye batteri fra Lavos er bygget til at opbevare strøm fra fx solceller.

© Shutterstock

Når solceller på hustaget høster overskudsstrøm, bliver den sendt ned i elektrolyseapparatet, hvor to elektroder er nedsænket i vand. Elektrodernes strøm splitter vandet, så ilt bobler op fra den ene og brint fra den anden.

Brinten indsamles fra vandoverfladen og gemmes i en lille tank under tryk. Når husstanden skal bruge elektricitet igen, pumpes brinten ind i brændselscellen.

Her kommer den i kontakt med et såkaldt katalytisk materiale, som deler brinten i positive ioner og negative elektroner. Ionerne bevæger sig gennem en særlig membran, men det kan elektronerne ikke. Derfor tvinges de gennem et eksternt kredsløb, og det skaber den elektriske strøm til huset.

Bytter effektivitet for kapacitet og lang levetid

Systemet har en kapacitet på hele 40 kilowattimer, hvilket er nok til at holde et hjem kørende i to døgn.

Lavo håber, at den store kapacitet gør deres løsning mere attraktiv end for eksempel bilfirmaet Teslas Powerwall – et stort lithium-ion-batteri med en kapacitet på kun en tredjedel af GESS.

Desuden mener firmaet, at GESS har en væsentligt længere levetid end andre batterier – og så indeholder systemet ingen giftige kemikalier.

Systemet har en samlet effektivitet på omkring 50 procent. GESS “spilder” med andre ord næsten halvdelen af den strøm, dine hårdtarbejdende solceller hiver ud af strålerne.

Til sammenligning har et batteri som Teslas Powerwall en effektivitet på godt 90%.