60,4%af Danmarks elektricitet kom fra vedvarende energi i 2015. Heraf kom 42,7% fra vindmøller. Det sikrer Danmark verdensrekorden i vindenergi.
Energi fra vand risler ud af norske stikkontakter
Norge er blandt verdens bedste, når det kommer til at producere vedvarende energi. Og hele 97,9% af Norges strømforbrug kommer fra vandenergi. Det gør landet til Europas største producent af vandkraft.
Costa Ricas 110 grønne dage i træk
I 2016 kørte Costa Rica udelukkende på vedvarende energi i 110 dage i træk – det er ny verdensrekord. Og i alt kom 98,1% af landets elektricitet fra vedvarende energikilder. Størstedelen kommer fra store vandkraftanlæg, som trives pga. landets store floder og heftige regnsæson.
Solrige og vindblæste Portugal hæver barren
På 5 år lykkedes det for Portugal at hæve deres forbrug af vedvarende energi fra 15% i 2005 til 45% i 2010. Det er oplagt for landet at udnytte naturens ressourcer, da det er både solrigt og vindblæst. I 2015 var dækkede vedvarende energi landets 49,3% af landets energibehov.
En times solskin
Hvis vi kunne udnytte al den solenergi, der rammer Jorden på bare en time, ville vi have nok energi til at forsynes hele Jordens befolkning med elektricitet i et år.
Vinden malede korn før år 0
Vedvarende energi er ikke en ny opfindelse. Overhovedet. Allerede 200 år f.Kr. byggede kineserne vindmøller, som de brugte til at pumpe vand op og male korn med.
Tyskland er foregangsmænd på solstråler
Tyskland høster solens stråler som få – faktisk kun overgået af Kina, som har intet mindre end 70% af Jordens solcelleinstallationer.
På anden pladsen ligger Tyskland, som har over hele landet 1,5 mio. solcelleanlæg, der tæller alt fra små installationer på villatagene til kæmpestore solcelleparker. Og anlæggene producerede 6,9% af Tysklands energiforbrug i 2014.
Amerikansk sol-entusiasme
I 2014 blev der installeret et nyt solcelleanlæg i USA hvert 150. sekund – hvert 2,5. minut.
Vi skal være helt grønne i 2050
Ifølge Verdensnaturfonden (WWF) er det realistisk, at hele Jorden udelukkende kører på vedvarende energi i 2050, så vi kan blive fri for de forurenende fossile brændstoffer.