Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Energi-tømmerflåde suger kraft fra sol, vind og bølger

Et nyt koncept kombinerer tre vedvarende energiformer i ét design, som kan flyde på havet og levere energi til kystnære områder.

Sinn Power

Det tyske firma Sinn Power har opfundet et slags flydende Frankenstein-kraftværk stykket sammen af forskellige moduler, som kan tappe energi fra sollys, bølger og vind på samme tid.

Platformen er 12 gange 12 meter og flyder på pontoner, som er fæstnet på 3 meter høje stødstænger, så platformen kan bevæge sig op og ned med bølgerne og generere energi.

Se bølgefangerne høste energi fra en mole-monteret testmodel:

Selve platformens overflade er dækket med solceller, og i hjørnerne kan monteres vindmøller af forskellige typer.

Hele konstruktionen er bygget op af moduler, som kan kobles til eller fra afhængig af behov og placering. Man kan også koble flere platforme sammen og på den måde skalere energiproduktionen op.

Drømmen er, at den flydende energi-høster kan levere elektricitet til bl.a. strandhoteller, som dermed kan blive selvforsynende uden at være forbundet til elnettet.

Det er ikke uden udfordringer

Indtil videre har Sinn Power kun testet de energiskabende pontoner monteret på en statisk kaj, og de arbejder i øjeblikket på en flydende demonstrationsmodel af det samlede anlæg.

Inden teknologien kan tages i brug i større skala, skal en række udfordringer dog løses.

Bølger, vind og sol er fantastiske og grønne energikilder, men de kan også være destruktive kræfter. Den flydende platform skal kunne klare tropiske storme og konstant bevægelse fra bølger uden at falde fra hinanden, og solcellerne skal kunne holde til saltvand uden at korrodere.

Olieindustrien har løst flere af disse problemer med specialfremstillet udstyr til boreplatforme – men det er dyrt. Udfordringen for Sinn Power er at bygge driftssikre og holdbare platforme, som samtidig er billige nok til at konkurrere med andre vedvarende energiformer, som for tiden kun bliver billigere og billigere.

En anden bekymring er de flydende platformes effekt på dyrelivet i de områder, hvor de installeres. En undersøgelse fra 2019 har vist, at havvindmøller og bølgeenergianlæg kan have negative effekter på biodiversiteten, hvis de ikke placeres med omtanke.

Det bliver interessant at se, om Sinn Power kan modbevise tvivlen. Tests af demonstrationsanlægget går efter planen i gang i havet ud for Heraklion på Kreta i løbet af året.

Læs også:

Flow-batteriet
Solceller

Sol-batteri gør dit hjem bæredygtigt i fremtiden

3 minutter
Energi

GENNEMBRUD: Flydende luft skal lagre grøn strøm

7 minutter
Atomkraft

Flydende atomkraftværk sejler forbi

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul