Skru op for IQ'en
En oplagt måde at spare på energien på er ved at investere i en intelligent radiatortermostat. Et bud kunne være Netatmos radiatortermostat, der via sensorer registrerer vanerne hos husets beboere og løbende giver råd om den optimale termostatstyring. Du kan give kommandoer til termostaten via Googles eller Apples stemmestyring.

Tag en snak med din stikkontakt
I det intelligente hjem er selv stikkontakterne med på at spare på strømmen. Et eksempel er Wemo-systemet fra Belkin, der gør det muligt at tænde og slukke for stikkontakten via mobilen – eller med stemmestyring via Apples Siri. I skrivende stund virker den europæiske variant ikke med Android.

AI afslører husets største strømtyve
Ingen energibevidst tjekliste uden et system, der overvåger strømforbrug. Et af de brugervenligere er Sense Energy Monitor. Opsætningen er enkel – elektrikeren tilslutter systemets “hjerne” til eltavlen, og du downloader den medfølgende app. Herefter får du et overblik over husets strømforbrug i realtid. En algoritme begynder nu at registrere hver enheds særlige signatur, og når det føler sig tilpas sikker i sin sag, tildeles enheden et navn, fx “ovn”. Hen over tid kortlægges og navngives alle husets enheder, så du via appen kan lokalisere husets største strømtyve.

3 x mikroanlæg: Vand og sol lader op

Tap strøm fra eget kraftværk
Den lille Micro Hydro Power-generator løser ikke de store energikriser og er næppe praktisk i længden, men idéen er sjov. Generatoren, der kan sluttes til vandrør og -slanger, bygger på de samme principper som fx de store norske og svenske vandkraftanlæg. Vandtrykket driver en lille turbine, der omdanner bevægelsesenergien til strøm.

Hæng din powerbank til tørre
Mobile sol-opladere findes i alle tænkelige størrelser og udformninger, og det samme gør powerbanks, dvs. kompakte ekstrabatterier. Solar Window Charger er begge dele. Den lille powerbank kan hænges op i vinduet med sugekopper og dermed blive fuld eksponeret for sollys. En sol-opladning tager ifølge producenten otte timer.

(Ur)gammel opfindelse får nyt liv
Allerede for 3600 år siden holdt babylonierne og egypterne styr på tiden med et vandur. Nu genopstår vanduret i en ny og anderledes form. I Eco-friendly Water Powered Clock er batteriet og strømkablerne udskiftet med vand. En såkaldt konverter udskiller elektroner fra vandet, hvilket giver strøm til at drive det lille værk.
Lad spejlet varme op
Det tyske firma Infranomic producerer spejle, der afgiver infrarød varme, så du kan se dig selv i øjnene, mens du varmer badeværelset op. Selvom infrarøde paneler bruger strøm, opvarmer de mere effektivt end traditionelle radiatorer. Det skyldes, at de infrarøde bølger ikke opvarmer selve luften, men de faste elementer i et rum – også din krop.
