Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Illustration over Energy Vaults nye energilager - et tårn af betonklodser, der lagrer energi ved at blive bygget op brudt ned igen.

Et tårn af betonblokke lagrer ren energi

KAMPEN FOR KLIMAET: Ingeniører har udviklet en ny metode til at lagre ren energi helt uafhængigt af vand. Det virker ved, at man bygger et tårn af betonblokke op - og så river man det ned igen.

Energy Vault

Teknologien i vindmøller og solceller er blevet så god, at vi kan dække en stor del af vores energiforbrug med vedvarende kilder.

Til gengæld kæmper forskerne stadig med at finde effektive metoder til at lagre den rene energi, så vi kan trække på den, når vi har behov for den, og ikke kun når solen skinner, og vinden blæser.

Et energilager, der er uafhængigt af søer og floder

Nu har ingeniører fra det schweiziske firma Energy Vault fået en idé, der er lige så simpel, som den er genial. Den bygger på de samme principper, vi bruger til at lagre ren energi i opdæmmede søer.

Her sker det ved, at vand pumpes op i søen bag dæmningen. Det tilfører vandet potentiel energi, og når vi vil høste den, ledes vandet ned gennem et almindeligt vandkraftværk.

Energilager udnytter tyngdekraften

1 / 2
12

Eldrevne kraner kan lagre energi ved at bygge et tårn af betonblokke. Når energien skal bruges, løftes blokkene ned på jorden igen.

© Energy Vault

Fordelen ved Energy Vaults nye koncept er, at det er uafhængigt af søer og floder.

I stedet for vand lagres energien i betonblokke på hver 35 tons, som løftes op af 120 meter høje elektriske kraner.

Ét anlæg kan forsyne 1250 husstande med strøm

Når der er overskud af strøm, bygger kranerne et højt tårn ved at stable blokkene oven på hinanden, og når energien skal høstes, sænker kranerne blokkene ned på jorden igen en ad gangen.

Stålwirerne, som er fastgjort til blokkene, trækker i denne proces en generator, som omdanner bevægelsesenergien til strøm igen.

Det schweiziske firma har planer om anlæg, der kan lagre energi op til 80 megawatt-timer.

Det betyder, at et anlæg vil kunne levere otte megawatt uafbrudt i 16 timer. Det er nok til at forsyne 1250 gennemsnitshusstande med strøm.

Læs også:

Solceller

KAMPEN FOR KLIMAET: Solceller slår rekord og fordobler deres effektivitet

3 minutter
Teknologi

Derfor får vindmøller ikke klodens CO2-udledning til at falde

5 minutter
Energi

KAMPEN FOR KLIMAET: Kraftværk forvandler skrald til grønt brændstof

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul