Energy Vault
Illustration over Energy Vaults nye energilager - et tårn af betonklodser, der lagrer energi ved at blive bygget op brudt ned igen.

Et tårn af betonblokke lagrer ren energi

KAMPEN FOR KLIMAET: Ingeniører har udviklet en ny metode til at lagre ren energi helt uafhængigt af vand. Det virker ved, at man bygger et tårn af betonblokke op - og så river man det ned igen.

Teknologien i vindmøller og solceller er blevet så god, at vi kan dække en stor del af vores energiforbrug med vedvarende kilder.

Til gengæld kæmper forskerne stadig med at finde effektive metoder til at lagre den rene energi, så vi kan trække på den, når vi har behov for den, og ikke kun når solen skinner, og vinden blæser.

Et energilager, der er uafhængigt af søer og floder

Nu har ingeniører fra det schweiziske firma Energy Vault fået en idé, der er lige så simpel, som den er genial. Den bygger på de samme principper, vi bruger til at lagre ren energi i opdæmmede søer.

Her sker det ved, at vand pumpes op i søen bag dæmningen. Det tilfører vandet potentiel energi, og når vi vil høste den, ledes vandet ned gennem et almindeligt vandkraftværk.

Energilager udnytter tyngdekraften

Eldrevne kraner kan lagre energi ved at bygge et tårn af betonblokke. Når energien skal bruges, løftes blokkene ned på jorden igen.

Opladningen

Opladningen i energilageret sker, når de eldrevne kraner løfter en betonblok op i et højere niveau. Det tilfører den mere potentiel energi.

1

Afladningen

Afladningen sker, når blokken igen fires ned. Stålkablet driver en generator, som forvandler den lagrede energi til strøm.

2
© Energy Vault

Fordelen ved Energy Vaults nye koncept er, at det er uafhængigt af søer og floder.

I stedet for vand lagres energien i betonblokke på hver 35 tons, som løftes op af 120 meter høje elektriske kraner.

Ét anlæg kan forsyne 1250 husstande med strøm

Når der er overskud af strøm, bygger kranerne et højt tårn ved at stable blokkene oven på hinanden, og når energien skal høstes, sænker kranerne blokkene ned på jorden igen en ad gangen.

Stålwirerne, som er fastgjort til blokkene, trækker i denne proces en generator, som omdanner bevægelsesenergien til strøm igen.

Det schweiziske firma har planer om anlæg, der kan lagre energi op til 80 megawatt-timer.

Det betyder, at et anlæg vil kunne levere otte megawatt uafbrudt i 16 timer. Det er nok til at forsyne 1250 gennemsnitshusstande med strøm.