TAE Technologies
Fusion, energi, teknologi, partikelaccelerator, reaktor, plasma

Forskere: Fusionsenergi klar i 2030

Amerikanske ingeniører påstår, at de er klar med kommerciel fusionsenergi, inden dette årti udløber. Det kan være et vigtigt skridt på vejen mod grøn energi til alle.

Fusionsenergi er lidt ligesom flyvende biler – altid ti år ude i fremtiden.

Nu påstår virksomheden TAE Technologies dog, at de vil kunne levere fusionsenergi i kommerciel skala, inden årtiet er omme.

Deres usædvanlige fusionsreaktor kan nu producere stabilt plasma ved temperaturer på over 50 millioner grader celsius.

Næsten uendelig energi

Fusionsenergi efterligner de processer, der sker i Solen, hvor grundstoffer smelter sammen – og udløser ufattelige mængder energi.

Forskere og ingeniører har arbejdet på teknologien, der anses for den hellige gral inden for energiteknologi, siden begyndelsen af det 20. århundrede.

Flere forsøgsreaktorer er blevet bygget – blandt andet det internationale ITER-projekt i Frankrig. Indtil videre er det dog ikke lykkedes nogen at få mere energi ud af teknologien, end de har puttet ind.

Fusion, energi, teknologi, partikelaccelerator, reaktor, plasma

TAE Technologies’ reaktorprototype kaldes Norman og er cylinderformet i modsætning til fx ITER, der er en tokamakreaktor formet som en donut.

© TAE Technologies

Solens energi i en cylinder

Fusion sammensmelter atomer på samme måde som Solen. Det udløser enorme mængder energi.

Partikelkanon opvarmer brændstoffet

TAE Technologies’ reaktor opvarmer brint og bor til et plasma på 50 millioner grader celsius ved hjælp af strålingen fra en partikelaccelerator.

Magnetfelter fanger plasmaet

Magnetfelter holder plasmaet fanget i en lang cylinder. De fleste andre fusionsreaktorer er formet som en donut – fx den europæiske ITER.

Atomernes fusion skaber energi

I det ekstremt varme plasma smelter atomerne sammen til andre grundstoffer – og udløser enorme mængder energi – uden store mængder neutronstråling.

Teknologien er moden

TAE Technologies går lidt andre veje end andre gør med deres fusionsreaktorer for at nå dette mål.

Deres reaktor er en relativt lille cylinder, hvor de fleste forsøgsreaktorer som fx tokamakreaktoren i ITER eller den såkaldte stellarator Wendelstein 7-X er formet som donuts.

TAE-reaktoren bruger en partikelaccelerator til at opvarme brændstoffet og har angiveligt mestret indeslutningen af plasmaet.

Reaktoren bruger grundstofferne brint og bor som brændstof for at reducere mængden af neutronstråling i reaktoren. Det giver mindre radioaktivt affald – og forhindrer nedbrydning af reaktoren.

Alt sammen er det med til, at ingeniørerne nu tror på, at de kan levere fusionsenergi på kommerciel basis om kun ni år. I så fald bliver det et gennembrud i energiproduktion.