Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Giga-batterier gør verden grøn

De knopskyder verden over: Gigantiske batteriparker, der kan levere strøm til flere hundrede tusinde husstande. Batteri-byggeboomet er svar på én af den grønne omstillings største udfordringer.

I byen Moss Landing i det nordlige Californien står et naturgasanlæg, som engang var den amerikanske delstats største elektricitetskraftværk. Men anlægget har længe været en dårlig forretning, og derfor er der en ombygning igang: Senere i år bliver det gamle anlæg hjemsted for verdens største batteri.

Med en effekt på 400 megawatt kommer batteriet i alt til at kunne holde på nok elektricitet til at sætte strøm til 300.000 californiske hjem i fire timer.

🎬 Se verdens største batteri fra luften:

Batterier skal aflive kraftværker

Vedvarende energiformer som vind- og solkraft laver kun strøm, når vinden blæser eller Solen skinner. Omvendt laver de til tider for meget strøm i forhold til efterspørgslen. Det er en af de helt store udfordringer for den grønne omstilling.

I dag løses ubalancen ofte ved hjælp af såkaldte “peaker plants”, altså fossile kraftværker, som kun tændes i korte perioder, når der er mangel på elektricitet. Det er ikke en klimavenlig løsning.

Derfor afhænger den grønne omstilling af batterier, som kan opbevare overskydende strøm til de vindstille gråvejrsdage. Store batterier.

Hver af de i alt 256 Tesla Megapack-batterienheder i Moss Landing, CA, skal lagre 3 megawatt-timer strøm – nok til at køre 17.400 km i en elbil. Tesla oplyser, at Megapack'en kræver 40 procent mindre plads end sammenlignelige enheder.

© Tesla

Tusinde batterier bliver til ét stort

Et eksisterende eksempel på et aktivt megabatteri findes i Australien, hvor Tesla i 2017 koblede et 100 megawatt-batteri på det lokale forsyningsnet.

Batteriet består af en række store batterier, som hver indeholder 16 lag af mindre battericeller, der er så små, at de kan ligge i en håndflade.

De små celler virker på samme måde som lithium-ion-batteriet i din smartphone.

Når batteriet oplades, flytter positivt ladede lithium-ioner sig fra den ene elektrode til den anden gennem en ion-ledende membran. Det får elektroner til at koncentrere sig på den elektrode, som ionerne har forladt. Det omvendte sker, når batteriet aflades. Elektronerne bevæger sig gennem et eksternt kredsløb og skaber en elektrisk strøm.

Tricket i et megabatteri er i grove træk at sætte flere tusinde af disse små batterier sammen i en serie, så de fungerer som ét batteri. Desuden kobler man en vekselretter på batteriet, som kan omforme jævnstrøm til den vekselstrøm, der bruges i fornyningsnettet.

Teknologien bag megabatterierne bliver hurtigt bedre og billigere. Prisen på de giganterne er styrdykket med næsten 70 procent fra 2015 til 2018, og det har sat gang i et byggeboom.

Udover batteriet i Australien og det kommende i Californien er der blandt andet tilsvarende batterianlæg på vej i Florida, England, Litauen og Chile.

Læs også:

Energi

Fjernstyrede robotinsekter gør vindmøller billige i drift

2 minutter
Energi

Kraftanlæg skal suge energi ud af havets bølger

10 minutter
Tesla Solar Roof
Solceller

Nu kan du forudbestille Teslas soltag

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul