nb_u09 Turbine

Gigantisk gasturbine blæser med orkanstyrke

Industrikonglomeratet General Electric har skabt et metallisk monster af en gasturbine, som på egen hånd kan drive et 600 megawatt kraftværk, der kan forsyne 600.000 boliger med elektricitet.

26. februar 2015 af Carsten Nymann

En kategori 5-orkan, som kan tændes og slukkes på en kontakt. Beskrivelsen passer helt bogstaveligt på den 362 tons tunge gasturbine “Harriet”, som industrikonglomeratet General Electric lige nu tester i South Carolina i USA.

Turbinen, som er verdens største og mest effektive af sin slags, forbrænder naturgas og genererer ikke i sig selv elektricitet, men blæser varm luft ind i en dampdrevet generator, som leverer en kraft på 600 megawatt.

Harriet testes i et til lejligheden bygget anlæg i byen Greenville i USA. På GE's eksisterende værker ville den sprænge elnettet. Foto: General Electric.

Fylder luftskib på 10 sekunder

Udstødningsgasserne fra Harriet når op på samme vindhastighed som en kategori 5-orkan, og turbinen ville kunne fylde et af de store Goodyear-luftskibe på cirka 10 sekunder.

De roterende blade i Harriet er konstrueret i en særlig monokrystallegering, som kan modstå temperaturer på 1.600 grader celsius, og de stationære blade er af samme type som findes i hypersoniske jetmotorer.

Udviklet til vedvarende energi

Turbinen er udviklet til fremtidens kraftværker, som trækker på flere forskellige – og ikke altid stabile – energikilder som sol og vind. Én af Harriets fordele er, at et kraftværk med turbinen som “motor” kan startes op på 30 minutter.

Et traditionelt kulkraftværk, hvor kedlerne er lukket ned, når der ikke er pres på elnettet, behøver mellem 2 og 12 timer for at vågne af sin dvale.

Energiområdet bliver grønt

Naturgas, sol- og vindenergi er udset til at være den nærmeste fremtids energiformer, og på længere sigt vil en ny udgave af atomkraft måske løse verdens problemer. Læs om fremtidens energiformer i disse artikler:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.