Shutterstock

Hvad koster det at have en lyskæde tændt?

Jeg er vild med julelys, men min kone siger, at de kræver for meget strøm. Hvor meget el bruger sådan en lyskæde egentlig, og hvad koster det?

Lyskædens strømforbrug afhænger først og fremmest af, hvilken type pærer den er udstyret med. Er det en lang og lysstærk kæde af ældre dato med 200 små glødelamper, kan forbruget nemt være 100 W. Dermed bruger den 1 kWh på 10 timer.

Er lysene tændt 24 timer i døgnet fra 1. til 24. december, ender forbruget på 58 kWh. Med en strømpris på fx 4 kr. pr. kWh bliver det til en udgift på 232 kroner.

LED-pærer lyser op i vintermørket

Hvis lyskæden er udstyret med LED-pærer, er strømforbruget et helt andet. LED-pærer leverer nemlig den samme lysintensitet som en glødelampe med ca. 15 pct. af strømforbruget.

9 timer kan du ca. have ovnen tændt med samme mængde strøm, som en LED-lyskæde bruger på en hel julemåned.

En lyskæde, der er lige så iøjnefaldende som den 100 W tunge strømsluger, bruger altså i stedet blot 15 W. Er den tændt døgnet rundt i 24 dage med den samme elpris på 4 kr., bliver den samlede udgift dermed 35 kr.

Tænd lyskæden, når det tæller

Et fif til at spare på strømmen er, at lyskæden kun tændes, når den glæder nogen. Det kan nemt gøres med en automatisk timer, som de fleste lyskæder i dag er udstyret med.

Er kæden fx tændt to timer om morgenen, inden det bliver lyst, og seks timer om aften, efter det er blevet mørkt, sparer du to tredjedele af elforbruget. Dermed falder omkostningerne ved LED-kæden til 12 kr.

Du kan selv udregne prisen for din lyskæde ved at aflæse dens strømforbrug i W fra æsken og bruge formlen W/1000 x antal tændte timer om dagen x antal tændte dage x elprisen i kroner.