Shutterstock

Hvilket vejr giver de laveste elpriser?

Elpriserne er steget voldsomt det seneste år og svinger med tidspunktet på døgnet og med vejret. Men hvilken type vejr giver de laveste priser?

Prisen på grøn strøm styres af udbud og efterspørgsel, der begge varierer med vejret.

Udbuddet varierer, fordi vandkraftværker har brug for regn, solceller har brug for solskin og vindmøller har brug for blæst, mens efterspørgslen varierer med temperaturen, da kulde øger energiforbruget i fx elektriske varmepumper.

Udsvingene betyder, at en kWh i fx Danmark kan koste fra under 0 kr. til over 5 kr. før afgifter.

Dårligt vejr giver lave priser

I Sverige, Norge, Finland og Island er strømmen billigst, når der er rigeligt med vand til vandkraft. Dæmninger og gletsjere opsamler normalt regnvandet, så prisen udjævnes over året. Langvarig mangel på nedbør i sommeren 2022 medførte dog rekordhøje elpriser i bl.a. det sydlige Norge, hvor vandkraftværkerne ikke kunne køre på fuld kraft.

I Danmark og Holland er strømmen billigst, når det blæser, især i efterårs- og vintermånederne. Når luften er kold, indeholder blæsten nemlig mere energi. En vindmølle kan derfor producere op mod syv pct. mere strøm ved samme vindhastighed, når temperaturen er 0 grader, end når den er 20 grader.

Elnettet i Europa er i øvrig forbundet, så prisen på strøm i fx Danmark falder, hvis det har regnet meget i Norge, og vandkraftværkernes reservoirer er fyldt op.

Den billigste strøm i din stikkontakt er derfor som tommelfingerregel også den grønneste.