De rette forhold opstår, når det organiske materiale langsomt bliver begravet under nye lag af fx ler, sand, og grus, hvilket kræver lang tid.
Men i usædvanlige tilfælde kan oliedannelse gå stærkt, hvis naturen skyder genvej. Det er fx sket i resterne af den eksploderede vulkan Uzon på den østlige del af den russiske Kamtjatka-halvø.
Her har geologer fundet olie, der er dannet på blot 50 år. Forklaringen er bl.a., at temperaturerne lige under jordoverfladen ved Uzon er ca. 90 grader på grund af varme kilder.
I laboratoriet kan oliedannelsen endda gå endnu hurtigere. Det har eksperimenter med en teknik kaldet HTL, hydrothermal liquefaction, vist.
I HTL bliver vådt organisk materiale som fx kloakslam udsat for varme og tryk i få minutter. Behandlingen nedbryder de komplekse organiske molekylekæder til mindre bidder.
De behandles derefter med bl.a. brint og vand, og resultatet er en substans, der ikke er ret forskellig fra naturens råolie. Derefter kan den destilleres til både flybrændstof og benzin.
Fordi udgangspunktet for HTL er affald, er de brændstoffer, som metoden producererer, CO2-neutrale.