Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sugar cane plantation
Teknologi - Energi

Hvor meget brændstof er der i sukkerrør?

Bioethanol kan udvindes af sukkerrør, men skal der ikke bruges rigtig mange rør?

Sukkerrør hører til græsfamilien, og rørene vokser meget hurtigt – op til 2,5 centimeter i døgnet. Sukkerrør bliver typisk to til fire meter høje og indtil fem centimeter tykke. Marven indeholder 12-16 procent sucrose, et sukkerstof, som kan forgæres og derved omdannes til bioethanol.

Størrelsen af sukkerrørene og deres indhold af sukker varierer en del, men der vil typisk være omkring 170 gram i et enkelt sukkerrør. Det betyder, at der skal bruges cirka 1000 sukkerrør til at fremstille 100 liter ethanol. Da man typisk regner med fem til otte planter pr. kvadratmeter, betyder det, at et areal på 125 til 200 kvadratmeter kan levere 100 liter ethanol.

Ethanol har lavere energitæthed end benzin, og derfor svarer brændværdien af 100 liter ethanol til cirka 66 liter benzin. Der forskes i at udnytte hele planten og ikke kun sukkeret. Lykkes det, vil der kunne fremstilles 400 liter ethanol af 1000 sukkerrør.

Brasilien er verdens største producent af sukkerrør, og både i Brasilien og i USA kører masser af biler nu rundt med benzin, der er tilsat op til 25 procent bioethanol. Den globale produktion af bioethanol var i 2009 på mere end 70 milliarder liter.

Læs også: Hvilke fossile brændstoffer udleder mest CO2?

Læs også:

Solceller

Forskere laver strøm af usynligt lys

3 minutter
Bil CO2 udslip
Energi

Hvorfor udleder man så meget CO2 ved bilkørsel?

0 minutter
Solceller

Rekordeffektiv solcelle laver vand om til brint

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul