Shutterstock

Hvornår skal jeg komme salt i vandet?

Hvorfor nævner mange kogebøger, at man først skal komme salt i vandet til kartofler eller pasta, når det koger?

Selvom salt hører til blandt køkkenets vigtigste ingredienser, hersker der tvivl om, hvordan salt skal anvendes. Ifølge en række kogebøger skal salt først tilsættes, når vandet koger – ikke af kulinariske, men af energibesparende årsager.

Salt hæver nemlig vandets kogepunkt.

Mens almindeligt postevand koger ved 100 °C ved et lufttryk på 1 atmosfære som ved havoverfladen, afhænger saltvands kogepunkt af saltkoncentrationen.

Brug mindre vand og spar på energien

Når salt opløses i vand, splittes det i natrium- og klorid-ioner. De elektrisk ladede ioner tiltrækker vandmolekylerne og holder dem tættere sammen, hvilket øger vandets overfladespænding, så det er længere tid om at komme i kog.

Der skal dog en solid mængde salt til, før det har en nævneværdig indflydelse på kogepunktet. De små mængder salt, der typisk bruges til madlavning, gør ikke den store forskel.

For at hæve kogepunktet for 1 liter vand med 0,5 °C, skal der tilsættes 58 g salt – langt mere end de 2-4 g salt, vi typisk anvender til en gang pasta.

Vil du spare på energien, giver det bedre mening at reducere mængden af vand, hvis det er muligt. Det kræver ca. 4,19 Joule energi at opvarme 1 g vand 1 °C, og derfor vil fx 800 ml saltet vand koge hurtigere end 1 liter vand uden salt.