Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kraftig magnet giver os fusionskraft fem år før tid

Fusion er den rene energis hellige gral, men hidtil er det blevet ved drømmen. Nu gør et nyt projekt med en stærkere elektromagnet og en betydeligt mindre reaktor imidlertid vejen til uendelig, grøn energi kortere.

Shutterstock

Forskere fra det amerikanske eliteuniversitet M.I.T. er undervejs med en kompakt fusionsreaktor, som kan overhale alle sine konkurrenter.

Første spadestik til reaktoren, med det gnistrende navn Sparc, bliver taget næste forår. Sparc forventes at være klar til at lave ren, sikker og uudtømmelig kernekraft allerede i starten af næste årti – endda langt billigere end tilsvarende projekter.

Det lyder måske for godt til at være sandt. Men i en særudgave af det videnskabelige tidsskrift Journal of Plasma Physics har uafhængige forskere fra universiteter i hele verden undersøgt projektets status.

Der er konsensus blandt forskerne om, at Sparcs design er lovende, så selvom fusionsenergi har været “lige om hjørnet” i mange år efterhånden, ser det nu ud til, at der endelig kan være noget om snakken.

Forskere vil trække Solen ned på Jorden

Fusion er energiens hellige gral. Hvor kernekraftværker i dag fungerer ved fission – hvor energien kommer fra spaltningen af atomer – efterligner en fusionsreaktor den processen i Solen, hvor brintatomer smelter sammen og frigiver enorme mængder energi. Processen er både billigere og renere, da brinten kommer fra havvand, og fusionsreaktoren ikke udleder CO2.

Hvis man da kan få den startet. For fusion svarer lidt til at tænde et bål med vådt brænde: Da atomerne har postivt ladede kerner, har de nemlig ikke lyst til at være for tæt på hinanden. Det kræver derfor enten et gigantisk tryk eller glohede temperaturer ved mange millioner grader, hvis man skal tvinge dem sammen.

Det lyder svært at genskabe sådan en proces her på jorden, og det er det også. Hidtil har ingen været i stand til at bygge en reaktor, som faktisk producerer mere energi, end den forbruger.

Målet er en selvkørende fusionsproces

Under fusionsforsøg i dag skal der løbende tilføres energi for at holde fusionerne igang – men målet med Sparc er at gøre processen selvkørende, når den først er startet.

Ifølge forskerne, som har undersøgt Sparc, bliver den nye reaktor i stand til at producere 10 gange så meget energi, som den bruger.

Moderne elektromagnet giver Sparc stor fordel

Hidtil har verdens øjne været vendt mod byggeriet af den gigantiske ITER-reaktor i Sydfrankrig, som begyndte i 2013 og forventes at være klar til at producere fusionsenergi i 2035.

Sparc mener, de kan være klar fem år før, og det skyldes først og fremmest reaktorens særlige design.

Ligesom ITER benytter Sparc sig af en såkaldt tokamak – et doughnut-formet kammer, som indeholder den brintplasma, hvor fusionen sker i. Plasmaen er så varm, at den skal holdes på plads af magnetisme for ikke at smelte reaktorvæggene. Det klarer ITER ved hjælp af store elektromagnetisk spoler, som skal nedkøles med flydende helium.

Sparc bruger en nyere elektromagnetisk teknologi med såkaldte høj-temperatur-superledere, som er i stand til at skabe et meget større magnetfelt, og det får plasmaen til at fylde mindre.

Derfor er den samlede Sparc-reaktor på størrelse med en tennisbane, mens ITER er lige så stor som en fodboldbane, hvilket gør byggeriet både hurtigere og billigere.

Læs også:

Energi

Kraftanlæg skal suge energi ud af havets bølger

10 minutter
Illustration over Energy Vaults nye energilager - et tårn af betonklodser, der lagrer energi ved at blive bygget op brudt ned igen.
Energi

KAMPEN FOR KLIMAET: Et tårn af betonblokke lagrer ren energi

3 minutter
Atomkraft

Ny fusionsreaktor kan blive startskuddet til uendelig energi

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul