Forskere fra det amerikanske eliteuniversitet M.I.T. er undervejs med en kompakt fusionsreaktor, som kan overhale alle sine konkurrenter.
Første spadestik til reaktoren, med det gnistrende navn Sparc, bliver taget næste forår. Sparc forventes at være klar til at lave ren, sikker og uudtømmelig kernekraft allerede i starten af næste årti – endda langt billigere end tilsvarende projekter.
Det lyder måske for godt til at være sandt. Men i en særudgave af det videnskabelige tidsskrift Journal of Plasma Physics har uafhængige forskere fra universiteter i hele verden undersøgt projektets status.
Der er konsensus blandt forskerne om, at Sparcs design er lovende, så selvom fusionsenergi har været “lige om hjørnet” i mange år efterhånden, ser det nu ud til, at der endelig kan være noget om snakken.
Forskere vil trække Solen ned på Jorden
Fusion er energiens hellige gral. Hvor kernekraftværker i dag fungerer ved fission – hvor energien kommer fra spaltningen af atomer – efterligner en fusionsreaktor den processen i Solen, hvor brintatomer smelter sammen og frigiver enorme mængder energi. Processen er både billigere og renere, da brinten kommer fra havvand, og fusionsreaktoren ikke udleder CO2.