Forest Fire 2014/12

Små kraftværker giver strøm til overvågning af miljøet

Nanogeneratorer kan bruge temperaturforskelle eller kemiske reaktioner til at producere strøm ude i naturen og holde netværk af miljøsensorer kørende. På den måde kan fx skovbrande hurtigt opdages.

Den enorme skov dækker flere hundrede kvadratkilometer, og den er knastør efter måneders tørke. Så opstår en gnist fjernt fra befærdede veje, og ingen opdager det, før tusindvis af træer står i flammer, og ilden breder sig ukontrolleret.

Et netværk af bittesmå miljøsensorer spredt i hele skoven kan advare om branden med det samme, hvis sensorerne kan registrere røgen og slå alarm via radiosignaler – men det er besværligt at forsyne sensorerne med strøm.

Især i store og tyndt befolkede områder er det umuligt at drive netværk med miljøsensorer ved hjælp af batterier, fordi de skal skiftes med mellemrum.

Løsningen er nanogeneratorer

Løsningen er indbyggede nanogeneratorer, der leverer strømmen ved at udnytte energien fra kemiske reaktioner mellem røggassen og sensoren eller temperaturforskellene mellem nat og dag. På den måde er systemet selvforsynende, og nanogeneratorerne er tilmed vedligeholdelsesfrie.

Hvis systemerne fremstilles af bionedbrydelig plast, behøver man ikke engang at finde og fjerne miljø-sladderhankene, når de er udtjente.

Netværk af miljøsensorer drevet af nanogeneratorer kan udover brande også bruges til at opdage fx udslip af olie og naturgas fra rørledninger eller industriel forurening.

Læs mere om nanogeneratorer

Vil du vide mere om nanogeneratorer og hvordan hele kroppen kan fungere som et kraftværk? Så læs hele artiklen fra Illustreret Videnskab 12/2014.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.