Shutterstock/Martin Capek
Fremtidens slankekur kan være små strømstød

New Zealand satser på trådløs el over lange distancer

Strøm sendt gennem luften kan sætte strøm til ufremkommelige udkantsområder eller fragte energi fra vindmølleparker til landjorden uden udgifterne til tusindevis af kilometer kabler.

Et startup i New Zealand tester en ny teknologi, der kan sende elektricitet uden ledninger i luften over mange kilometer. Lykkes det, vil teknologien kunne føre strøm frem til ufremkommelige områder.

Firmaet bag hedder Emrod, og de har underskrevet en aftale med New Zealands næststørste elforsyningsselskab om at bygge et testsystem, som kan sende nogle få kilowatt over en afstand på 40 meter.

Laser sørger for sikkerheden

Selvom trådløs elektricitet kan lyde som science-fiction, er systemet faktisk ganske enkelt. I den ene ene sidder en firkantet antenne på en høj pæl. Antennen sender elektromagnetiske bølger – mikrobølger i samme frekvensområde som almindelig Wi-Fi eller Bluetooth – meget præcist gennem luften.

Så længe sigtelinjen mellem to antennemaster er ugeneret, kan den trådløse strøm nå frem gennem luften. Jo større afstande, jo større antenner er påkrævet.

© Emrod

Undervejs sidder en rækker relæstationer, som peger bølgerne videre i den rigtige retning, indtil de rammer en sidste antenne. Denne antenne, som kaldes en rectenna, fungerer som en ensretter, der omdanner mikrobølgernes vekselstrøm til jævnstrøm.

Selvom prototypen kun sender strøm over 40 meter, kan systemet ifølge Emrod skaleres op uden store problemer. Det handler blot om at gøre antennerne større. En antenne på 40 m2 kan sende elektricitet 30 km.

Bølgerne kan sendes med ekstrem præcision, hvilket gør dem dem meget sikre. Langs bølgerne sendes desuden et gardin af laserlys, som fungerer som en sikkerhedskontakt. Hvis en vildfaren fugl, drone eller helikopter rammer laserstrålen, slukker elektriciteten øjeblikkeligt.

Emrods system virker både i regn og tåge, og faktisk er den eneste hindring, at de enkelte relæstationer skal være i synslinje med hinanden. Det betyder, at den trådløse elektricitet har potentiale til at bringe strøm til områder, hvor det vil være for dyrt at bygge el-ledninger.

Vision: Solceller sender trådløs strøm fra rummet

Systemet vil også kunne bruges til at sende strøm fra vindmølleparker til batterier på landjorden, eller endda til lastbiler med antenner, som kan køres i stilling som nødstationer under strømsvigt.

Og det bliver endnu vildere: Emrods stifter forestiller sig også en fremtid, hvor enorme solceller sættes i kredsløb om Jorden og sender elektricitet trådløst ned til jordoverfladen. Energi-høsten ville være op mod fem gange mere effektiv udenfor den gigantiske solbrille, som Jordens atmosfære udgør.

Ideen kræver dog, at rumfragt bliver noget billigere, end det er i dag.