Shutterstock

Støjsvag vindturbine høster energi direkte fra dit hustag

Vindmøllerne larmer og fylder, og solcellerne dur ikke om natten. Men nu har forskerne udviklet en kompakt og højeffektiv vindturbine til tagryggen, der stort set er uden støjgener.

Knap 19% af Europas samlede energiforbrug kommer fra vedvarende energi, og efterspørgslen stiger. I flere lande er vindenergi allerede meget udbredt, men hvorfor sidder der egentlig ikke flere vindmøller på vores huse, når nu solcelleanlæg er så populære?

Størrelsen er afgørende for vindmøller. En vindmølles energiproduktion afhænger af det areal, som dens vinger kan bevæge sig i. Normalt øger man det område ved simpelthen at gøre vindmøllen større, hvilket også betyder, at de ikke kan stilles hvor som helst.

De nye AeroMINE-vindturbiner kan – modsat vindmøller med enorme vinger og medfølgende støjgener – monteres direkte på hustage. Her ses et par anlæg med 7 vindturbiner på hvert tag samt solceller.

© Sandia National Laboratories

De fleste private vindmølleanlæg er en slags miniatureudgaver af de store vindmøller, og når man skrumper dem, producerer de ganske enkelt ikke nok energi for pengene. Desuden skaber deres roterende vinger vibrationer, som larmer i husene, mens de mange bevægelige dele også er lig med mange reparationer.

Nu har et hold amerikanske ingeniører med finansiering fra det private Sandia National Laboratories og det amerikanske energiministerium imidlertid opfundet en ny vindturbine, som kan installeres på byernes tage.

Forstå principperne bag den nye vindturbine:

  • 1: Vinden passerer gennem to opretstående vinger.
  • 2: Der opstår et lavtryk mellem vingerne.
  • 3: Luft fra et tilstødende rørsystem suges ud gennem en række små huller i vingernes overflade.
  • 4: Luften i rørsystemet presser gang i en lille turbine.
  • 5: Turbinen danner eletricitet til fx et hus.

Vindturbinen er formet som en flyvinge

Anlægget, som ingeniørerne har kaldt for AeroMINE, stjæler et princip fra luftfarten: Vingers evne til at skabe under- og overtryk. Når luft passerer en flyvinge, opstår der undertryk på oversiden og overtryk på undersiden. Det skaber opdrift.

AeroMINE kan beskrives som to opretstående vinger placeret ved siden af hinanden med et mellemrum, som vinden kan passere igennem. Når vinden bevæger sig forbi vingerne, opstår der et tryk, som suger luft ud gennem en række huller i vingerne. Hullerne er forbundet med et rør, som løber ind i huset til en lille el-genererende turbine.

Ingeniørerne sammenligner selv de traditionelle vindmøller med en kageudstikker, der efterlader overflødig småkagedej, fordi deres vinger optager et stort areal, men kun udnytter en lille del af den vind, der passerer gennem arealet.

AeroMINE udnytter den samlede vind, der passerer gennem anlægget. Desuden larmer den ikke mere end en almindelig ventilator, og fordi den er konstrueret med færre bevægelige dele, er den meget lettere at vedligeholde.

Holdet bag AeroMINE arbejder på en løsning, hvor systemet kan integreres med eksisterende solcelleanlæg. Måske kan vi se frem til en fremtid, hvor vi har både solceller og vindmøller på taget.