Videnskabsfolk fra firmaet Oxford PV har sat verdensrekord ved at klemme hele 29,52 procents effektivitet ud af en såkaldt tandem-solcelle, der består af silicium og det billige mineral perovskit.
En solcelles effektivitet er et udtryk for dens evne til at omdanne Solens energi til elektricitet. En del af sollyset bortreflekteres eller går til spilde som varme, mens resten absorberes i solcellerne og bliver til strøm.
Den nye tandem-solcelle kan med andre ord omdanne knap 30 procent af solens lys til strøm. Til sammenligning ligger effektiviteten på almindelige solceller på markedet i dag sjældent over 20 procent.
Rekorden blev sat blot uger efter, et andet tysk forskerhold fra forskningsinstituttet Helmholtz-Zentrum Berlin satte rekord med 29,15 procents effektivitet i en lignende solcelle.
Fotoner fra Solen banker strøm ud af solceller
De nye solcellers høje effektivitet skyldes den særlige tandemkonstruktion, hvor et lag silicium-solceller kombineres med en tynd film af perovskit.
En solcelle består almindeligvis af tre lag, hvor et neutralt lag ligger i en sandwich mellem to lag, der har henholdvis overskud og underskud af elektroner. Når lagene sættes sammen, bevæger de overskydende elektroner sig mod laget, hvor der er underskud. Det skaber et elektrisk felt i det neutrale lag.