OceanBased Perpetual Energy

Nye turbiner snurrer el ud af Golfstrømmen

Havstrømme er en overset energikilde, men nu søsætter et amerikansk firma i samarbejde med Florida Atlantic University turbiner, der skal høste lige så meget strøm som 2.000 vindmøller de næste fem år.

Det amerikanske firma OceanBased Perpetual Energy eksperimenterer i øjeblikket med havstrøm godt 30 kilometer ud for Floridas kyst.

I samarbejde med forskere på Florida Atlantic University har virksomheden testet en række forskellige turbiner, som sænkes ned under havoverfladen, hvor de udnytter Golfstrømmen til at producere elektricitet.

Golfstrømmen er en kraftfuld havstrøm, som konstant fragter varmt vand fra Den Mexicanske Golf og ud i Atlanterhavet med en hastighed på mellem 5,5 og 9 kilometer i timen. Der er med andre ord masser af energi at høste.

Se turbinerne i aktion ud for Florida:

Virker som en vindmølle under vand

Resultaterne er lovende. OceanBased Perpetual Energy testede tre forskellige turbiner ved at lade dem køre i 24 timer under vandet. Vinderen blev et design, som ligner to flymotorer monteret på en enkelt vinge.

Turbinerne fungerer mere eller mindre på samme måde som vindmøller: Kraften fra havstrømmen får turbinernes propeller til at dreje, og det aktiverer en generator, som producerer elektricitet.

Men til forskel fra vind er Golfstrømmens bevægelser langt mere forudsigelige. Strømmen fortsætter 24 timer i døgnet og mere eller mindre i samme retning og hastighed.

De amerikanske havstrøms-turbiner er de første nogensinde til at høste elektricitet ud af Golfstrømmen.

© OceanBased Perpetual Energy

Elektriciteten fra generatoren føres til sidst gennem et undersøisk kabel, som ligger på havbunden, og tilbage til landjorden, hvor det kan kobles på forsyningsnetværket.

Salt og dyreliv er ubekendte faktorer

OceanBased Perpetual Energy har ambitiøse mål: Inden for fem år vil de producere 5 gigawatt elektricitet fra turbiner i Golfstrømmen. Det svarer til outputtet fra cirka 2.000 vindmøller.

Det lyder af meget, men faktisk anslår det amerikanske energiministerium, at Golfstrømmen i alt vil kunne forsyne elnettet med 45 terawattimer per år. Det svarer til ca. dobbelt så meget energi, som alle svenske vindmøller producerer om året.

Men der er et stykke vej endnu. Undervandsturbiner skal konstrueres på en måde, så deres elektriske kredsløb ikke udsættes for korroderende saltvand, og så er undervandsreparationer desuden dyre.

Et andet uafklaret spørgsmål er, hvordan de nye anlæg påvirker dyrelivet. Et lille antal turbiner gør ikke skade, viser en rapport fra Georgia Institute of Technology, men hvad sker der, når teknologien skaleres op?

Det vil Ocean Based Perpetual Energy forsøge at finde svar på i den kommende tid.