Shutterstock
5G boks på mast

Nyt 5G-net leverer trådløs strøm

Ny forskning viser, at 5G-nettet ikke bare sikrer lynhurtigt internet – det kan også sende trådløs strøm gennem luften.

I takt med at smartphonen er blevet allemandseje, er luften i vores byer også blevet fyldt med elektromagnetiske bølger. Det er den usynlige infastruktur, der gør dig i stand til at checke TikTok og Illustreret Videnskab på farten.

Men ny forskning viser, at det trådløse netværk gemmer på et endnu større potentiale.

En videnskabelig artikel fra Georgia Insitute of Technology konkluderer, at det 5G-netværk, som netop nu rulles ud mange steder i verden, også kan bruges som strømforsyning.

Små mængder strøm over korte afstande

Forskerne testede deres hypotese i laboratoriet ved at sende små mængder strøm via 5G over en afstand på 2 meter.

Til anledningen designede de en lille modtager på størrelse med et spillekort, som kan opfange mikrobølgernes vekselstrøm fra luften og ensrette dem til jævnstrøm.

Mikrobølge-modtager til strøm fra 5G

Forskerne udviklede en lille modtager, der opfanger 5G-bølgernes vekselstrøm og ensretter dem til jævnstrøm.

© Christopher Moore, Georgia Tech

Kritikere frygter dog, at den trådløse strøm vil medføre et stort energispild.

5G-masterne skal nemlig bruge 31 kilowatt strøm ekstra, hvis de skal udsende både elektricitet og internet. Det svarer til at holde 10 elkedler i kog konstant.

Men forskerne bag forsøget påpeger, at teknologien stadig er helt ny og med stor sandsynlighed vil blive forbedret.

5G-nettet er nærmest skræddersyet til trådløs strøm

Men hvorfor kan 5G-nettet sende strøm, når de gamle net ikke kunne?

5G-nettet er langt tættere med flere master, som hver især også har flere antenner end i dag.

Tætheden er nødvendig, fordi 5G benytter sig af millimeterbølger, som giver en højere båndbredde men kortere rækkevidde.

Samme princip gælder derhjemme, hvor din WiFi-router måske kan sende på både 2GHz og 5GHz. Du streamer Netflix langt bedre ved 5GHz, men til gengæld skal du være tættere på routeren.

Millimeterbølgerne i den højeste ende af 5G-nettets frekvensspektrum starter ved 30GHz og har en meget større energitæthed end de nuværende netværk. Og derfor er de velegnede til at sende strøm.

Forskerne mener, at teknologien snart vil være i stand til at sende 6 mikrowatt over 180 meter. Det kan potentielt erstatte millioner af små batterier, fx i sensorer til biler, huse og kontorer.

En normal stikkontakt kan dog levere helt op til 2.300 watt - eller 2,3 milliarder gange så meget som 5G - så der er lang vej, før det nye netværk erstatter højspændingsmasterne.